Kanadában ledöntötték Viktória királynő szobrát

A brit királynő szobrának fejét egy kanadai zászlóba tekerték, lefújták vörös festékkel majd huhogás közepette ledöntötték a talpazatáról.

A vandalizmust követően a rendőrség egy embert letartóztatott – számolt be a kanadai CBC.

A szobrot a kanadai őslakos gyerekek elleni erőszakos cselekmények miatti tüntetés részeként döntötték le. A tüntetők nem tudták megmondani, hogy mi köze van Viktória királynőnek a bentlakásos iskolák körüli botrányhoz.

Az elmúlt hetekben több jelöletlen sírra bukkantak, ami felidézte az őslakosok ellen elkövetett bűncselekményeket. A kanadai katolikus egyház 1831-től egészen a közelmúltig, 1996-ig működtetett bentlakásos iskolákat az országban. Ez idő alatt összesen nagyjából 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától. A beszámolók szerint nagyon sokan közülük nyomorúságos körülmények között tengődtek, bántalmazták, szexuálisan kihasználták őket, és nagyon sokan alultápláltak voltak.

A jelenlegi ismeretek szerint legalább 3200 gyermek vesztette életét az egyházi bentlakásos intézményekben, a többségük tuberkulózisban.

A sírok felfedezését követően tüntetéssorozat indult.

Viktória királynőnek több kanadai szobrát már a tavalyi anti-rasszista tüntetéseken is megrongálták.

Egy indián származású tüntető Belinda Vandenbroeck kijelentette, hogy nem bánja, hogy ledöntötték a királynő szobrát.

„Nincs hely a szívemben számára. Soha nem volt. Nem jelent számomra semmit, csak annyit, hogy a politikája, és a kolonializmusa az, ami még mindig diktál számunkra, ahogy itt beszélgetünk” – jelentette ki a nő.

Boris Johnson brit miniszterelnök pénteken elítélte a szobor ledöntését.

A történelem történelemtelenítése

A baloldali történészprofesszor szerint a liberálisok feladták a történelmi haladásba vetett hitet, és a társadalmi igazságosság előmozdítása helyett szimbolikus emlékezetpolitikai igazságtételért harcolnak.