Hány gázait öltek meg a Hámász rakétái májusban?

A Hámász és Izrael közötti májusi harcokat övező tudósítások és kommentárok nagy része a számokra összpontosított, különösen arra a tényre, hogy sokkal több palesztin halt meg, mint izraeli. A halálos áldozatok száma valójában nagyon alacsony egy ilyen intenzív konfliktushoz képest, ami az izraeli Vaskupola és polgári védelmi rendszerek, valamint a precíziós fegyverek és előzetes figyelmeztetések alkalmazásának köszönhető, amelyek célja a palesztin civil áldozatok számának minimalizálása volt. – írja Alex Safian a CAMERA (the Committee for Accuracy in Middle East Reporting and Analysis) kutatási igazgatója.

Természetesen a Hámász célja, hogy minél több izraeli civilt öljön meg, azonban rakétái izraelieket és palesztinokat egyaránt veszélybe sodornak, mivel közül sok – májusban mintegy, 680 darab – a Gázai övezeten belül ért földet. Az ezek által okozott halálesetekért és pusztításért természetesen általában Izraelt hibáztatják. A kérdés az, hogy hány palesztint öltek meg ezek a kóbor rakéták májusban?

Izrael és a Hámász között 11 napig tartó harcok során a Hámász és hasonló terroristacsoportok legalább 4360 rakétát és aknagránátot lőttek ki Izraelre. Ezek közül 3573 hatolt be az izraeli légtérbe, 280 a Földközi-tengerben végezte, és jelentős számú, csaknem 680 Gázában landolt.

Hogy hány halálos áldozatot követelt Gázában ez a 680 eltévedt rakéta, azt sose fogjuk pontosan megtudni. A Hámász talán tudja a konkrét számot, de természetesen nem árulja el, ezért a becslésekre kell hagyatkozni.

A jelenleg rendelkezésre álló legjobb információk elemzése azt mutatja, hogy valószínűleg körülbelül 91 palesztint öltek meg a célt tévesztett palesztin rakéták, ami a palesztin áldozatok 36%-át teszi ki.

MTI/EPA/Mohamed Szaber

A Hamász folytatja a gyermekkatonák toborzását, mégsem ítéli el senki

A Hamász szerint a fiataloknak készen kell állniuk az „áldozathozatalra”, ami úgy tűnik, hogy a terrorista csoport által leggyakrabban használt kifejezés.