A Hamász folytatja a gyermekkatonák toborzását, mégsem ítéli el senki

A Hamász évente gyermekkatonák toborzására rendez nyári táborokat. Egy videóüzenetben angol nyelven adott magyarázatot „a fiatalok felkészítésére tett erőfeszítéseiről” az idén. Nyíltan elmondta, hogy „kiképzőtáborokban” készíti fel őket, amelyeket az „al-Kudsz kardja csatáról” neveztek el, ami az Izrael elleni májusi háború neve. Azt mondta, hogy öt éve szervezi a gyermekkatonák kiképzőtáborát — írja a The Jerusalem Post.

A terrorista csoport szerint a fiataloknak készen kell állniuk az „áldozathozatalra”, ami a jelek szerint a beszervezésükre használt kifejezés arra, hogy a halálba küldik őket. A Hamász-tagok szavai szerint a táborok vallási indoktrinációt és „biztonsági” kiképzést is tartalmaznak. A The Jerusalem Post tudósítója, Khaled Abu Toameh szerint eddig mintegy 50 000 gyermeket regisztráltak.

A közelmúltbeli gázai háború során a gázai hatóságok szerint legalább egy gyermek, aki a harcokban meghalt, a Hamász tagja volt. A Post akkori beszámolója megjegyezte, hogy a tinédzserek „nyári tábori kiképzésen” vesznek részt, és hogy a gázai militáns és terrorista csoportok fényképeket tettek közzé az általuk toborzott gyermekkatonákról, akik 18 év alattiaknak tűnnek.

A Meir Amit Hírszerzési és Terrorizmus Információs Központ által közzétett jelentés – amelyet Joe Truzman, az Alapítvány a Demokrácia Védelméért (Foundation for Defense of Democracy) Long War Journal honlapjának kutató elemzője is megerősített, aki a gázai és a Közel-Kelet többi részén működő terrorcsoportokkal foglalkozik – megállapította, hogy a múlt havi harcok során megöltek listáján szereplő gyerekek közül legalább az egyik egy terrorcsoport tagja volt.

A májusi harcokban megölt gyerekek idén nagyobb figyelmet kaptak, mert a The New York Times címlapsztorit közölt róluk, mindegyikük fotójával.

Miután világossá vált, hogy a Hamász gyermekkatonákat toborzott a háborúikban való harcra, a gyerekek sorsával kapcsolatos kérdések kevésbé váltak sürgetővé azok között a tudósítások között, amelyek az Izrael által okozott halálukat igyekeztek kiemelni.

Röviden, egy izraeli légicsapás által megölt gyermek fontos; egy olyan gyermek, akit a Hamász vagy egy másik terrorcsoport toborzott, és akinek az élete veszélybe került, kevesebb figyelmet kap. A Hamász beszervezett gyermekkatonáiról nem jelentek meg címlapsztorik.

Az UNICEF, a gyermekek számára nyújtott humanitárius és fejlesztési segélyekért felelős ENSZ-ügynökség szerint a gyermekek toborzása a nemzetközi humanitárius jog megsértése. Honlapjukon megjegyzik, hogy „gyermekek ezreit toborozzák és használják fel fegyveres konfliktusokban szerte a világon. Gyakran ’gyermekkatonáknak’ nevezik ezeket a fiúkat és lányokat, akik a kizsákmányolás és a visszaélések olyan széles körű formáit szenvedik el, amelyeket ez a kifejezés nem tud teljes mértékben megragadni.”

„A harcoló felek a gyerekeket nemcsak harcosoknak, hanem felderítőknek, szakácsoknak, hordároknak, őröknek, hírnököknek és még sok másnak is használják. Sokan, különösen a lányok, nemi alapú erőszaknak is ki vannak téve” – írja az oldal.

„A gyerekek különböző okokból válnak egy fegyveres erő vagy csoport tagjává. Néhányukat elrabolják, megfenyegetik, kényszerítik vagy manipulálják fegyveres személyek. Másokat a szegénység hajt, arra kényszerítve őket, hogy jövedelmet szerezzenek a családjuknak. Megint mások a túlélés vagy a közösségük védelme érdekében társulnak.

Bármilyen módon is vesznek részt, a gyermekek fegyveres erők általi toborzása és felhasználása a gyermekek jogainak és a nemzetközi humanitárius jognak súlyos megsértése.”

Az UNICEF szervezet honlapján végzett gyors keresés során nem találunk olyan cikkeket, amelyek a gyermekek terrorszervezetek általi gázai toborzására összpontosítanának. Vannak azonban cikkeik arról a 28 gázai közösségi szintű központról, amelyekkel együtt dolgoznak. Megjegyzik, hogy a családok gyakran küldik a gyerekeket a munkaerőpiacra, és hogy sok gyereket kényszerítenek gyermekházasságba, a lányok 29%-a 18 éves kora előtt férjhez megy.

„Az UNICEF-projekt másik fontos része a visszaélések ad hoc kezelését állandósító gyakorlatok megváltoztatása” – áll a 2016-os jelentésben. „A Gázai övezetben hagyományosan egyesek a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos problémákat informális igazságszolgáltatási mechanizmusok segítségével próbálták megoldani ahelyett, hogy bíróság elé vitték volna az ügyeket, vagy például a vallással próbálták igazolni a családon belüli erőszakot.”

Akkoriban öt minisztérium, valamint nemzetközi és nemzeti szervezetek írták alá a gyermekek védelmét segítő tervet. Nem volt világos, hogy ez a védelem arra is összpontosított-e, hogy segítsen távol tartani a puskákat a kezüktől.

Köztudott, hogy az UNICEF és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) a múltban is készített programokat a háborúba toborzott fiatalok és gyermekek ügyében. Amikor 2016-ban Jordániában jártam az ENSZ egyik irodájában, plakátok voltak kiragasztva, amelyeken egy menekülttáborban egy gyerek látható, amint a tükörbe néz, és egyenruhában látja magát. Az üzenet az volt, hogy nem szabad toborozni arra, hogy Szíriában harcoljon.

Létezik egy nemzetközi nap, amelyet a gyermekkatonák alkalmazása elleni küzdelemnek szenteltek. Februárban Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője és Virginia Gamba, a gyermekek és a fegyveres konfliktusok megfigyelésével megbízott különleges képviselő a következőket mondta: „A globális kötelezettségvállalások és erőfeszítések ellenére a gyermekek világszerte továbbra is szenvednek a konfliktusok következményeitől, és még mindig a háborúban feláldozható üzemanyagaként használják őket”.

A főtitkár gyermekekkel és fegyveres konfliktusokkal foglalkozó különleges képviselőjének hivatala szerint gyermekek tízezreit toborozzák és használják fel a konfliktusokban. 2000-ben az ENSZ Közgyűlése elfogadta a gyermekek jogairól szóló egyezményhez csatolt, a gyermekek fegyveres konfliktusokban való részvételéről szóló fakultatív jegyzőkönyvet, amely a gyermekeket védi a toborzástól és az ellenségeskedésekben való felhasználástól; a jegyzőkönyv 2002-ben lépett hatályba.

A jegyzőkönyv, amelyet a Hamász nem írt alá, kötelezettségeket tartalmaz az államok számára, hogy nem toboroznak 18 év alatti gyermekeket. Megjegyzi továbbá, hogy „az ország fegyveres erőitől elkülönülő fegyveres csoportok semmilyen körülmények között nem toborozhatnak vagy használhatnak fel 18 év alatti személyeket az ellenségeskedésekben.

Az emberi jogi törvények a 18 éves kort nyilvánítják törvényes alsó korhatárnak a gyermekek toborzására és ellenségeskedésekben való felhasználására.

„A 15 év alatti gyermekek toborzása és katonaként való felhasználása a nemzetközi humanitárius jog – szerződés és szokásjog – szerint tilos, és a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekményként határozza meg” – olvasható a különleges képviselő honlapján. „A konfliktusban részt vevő, gyermekeket toborzó és alkalmazó feleket a főtitkár a gyermekekről és a fegyveres konfliktusokról szóló éves jelentésének mellékleteiben sorolja fel”.

Az Izraelről és palesztinokról szóló rész szerint a konfliktusban kárt szenvedő gyermekekre helyezik a hangsúlyt. Megemlíti „az al-Kasszam Brigádok által beszervezett gyermekek eseteit; folyamatos állításokat tesz közzé arról, hogy fogva tartott palesztin gyermekeket próbálnak besúgóként beszervezni; és a megölt és bemutatja megcsonkított gyermekek magas számát, többek között éles lőszer használata miatt a rendfenntartó műveletek során”.

Úgy tűnik, hogy az első szakasz a Hamász által toborzott gyerekekre vonatkozik, de csak két esetet említ, nem pedig azt a több tízezer gyereket, akiket militáns nyári táborokba küldtek.

A képviselő azt ajánlja az „al-Kasszam Brigádoknak, hogy hagyjanak fel a gyermekek toborzásával és felhasználásával, és tartsák be hazai és nemzetközi jogi kötelezettségeiket! A palesztin fegyveres csoportoknak, hogy védjék a gyermekeket, többek között azáltal, hogy megakadályozzák, hogy ki legyenek téve az erőszak kockázatának, vagy tartózkodjanak attól, hogy politikai célokra eszközként használják őket! Illetve valamennyi félnek, hogy működjenek együtt az ENSZ-szel, többek között országos szinten, a gyermekek elleni súlyos jogsértések megszüntetése és megelőzése, valamint a gyermekek jobb védelme és a nemzetközi humanitárius jog és a nemzetközi emberi jogok tiszteletben tartása érdekében”.

Ez azt jelzi, hogy a Hamászt legalább egyszer már feljegyezték a toborzás miatt, bár a „Hamász” név a „Qassam Brigádok” mögött rejtőzik, amely annak „fegyveres” egysége. Amikor azonban az ENSZ országokról beszél, nem a hadsereget hibáztatja a toborzásért, hanem magát az országot. Nem világos, hogy amikor a Hamászról van szó, miért csak a fegyveres egységet említik.

A képviselő weboldalán egyéb általánosító kijelentések is találhatók a gyermekek védelmére való felhívással kapcsolatban minden fél számára. Tavaly nagy volt a nyomás volt abba az irányba, hogy felhívják a figyelmet a gyermekkatonák palesztin csoportok általi toborzására. Úgy tűnik azonban, hogy idén nem helyeznek különösebb hangsúlyt a kérdésre, és úgy tűnik, hogy a Hamász és más terrorista csoportok kiképzőtáborai úgy jönnek-mennek, mintha ez egy normális tevékenység lenne, nem pedig felhívás a gyermekek háborúba való toborzására. Ez a nemzetközi jog megsértésének tűnik.

A The New York Times korrigálta az állítást, miszerint a gázai áldozatok „többsége civil” volt

A liberális New York-i lap korrigálta korábbi szalagcímét, miszerint a gázai konfliktusban „több mint 250-en haltak meg, többségük civil”.