Biden ellátogatott a floridai házomlás helyszínére

Joe Biden amerikai elnök a szövetségi kormány segítségét ajánlotta fel és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak a floridai Miami közelében lévő Surfside-ban.

Az elnök a helyszínen elsőként floridai tisztségviselőkkel, köztük Ron DeSantis kormányzóval egyeztetett, akit sokan a Republikánus Párt lehetséges elnökjelöltjeként tartanak számon a 2024-ben esedékes voksoláson.

Joe Biden  kijelentette, hogy a szövetségi kormány minden szükséges eszközt megad és átvállalja a mentési munkálatokkal kapcsolatos költségeket is.
Ezt követően tűzoltóknak és a mentőalakulatok más tagjainak köszönte meg erőfeszítéseiket, később pedig az áldozatok hozzátartozóival találkozott az összeomlott ház közelében található St. Regis szállodában.

CNN Politics on Twitter: „President Biden thanks first responders in Surfside: „What you’re doing here is incredible” https://t.co/sSjYmrcmqX pic.twitter.com/rHWo80qUCO / Twitter”

President Biden thanks first responders in Surfside: „What you’re doing here is incredible” https://t.co/sSjYmrcmqX pic.twitter.com/rHWo80qUCO

Biden a látogatás során találkozott a helyi Chábád közösség rabbijaival is – számolt be a Collive. Biden azzal a zsidó lánnyal is találkozott, akiről a polgármester mesélte a romok közelében látta imádkozni. A kislánynak az édesapja tűnt el az omlásban. A lány édesanyja a sajtónak elmondta, hogy Biden kedves volt, de aggodalmát fejezte ki, hogy a látogatás elvonja a figyelmet a mentésről.

A mentési munkálatokat csütörtökön fel kellett függeszteni a megmaradt épületrész stabilitásával kapcsolatos aggályok miatt. A hatóságok ugyanis attól tartanak, hogy még az is összeomolhat.

Anna Ahronheim on Twitter: „Strong pictures from the scene of #Surfside in Miami where IDF troops are working side by side with American search and rescue teams. pic.twitter.com/JOSj1IZLvD / Twitter”

Strong pictures from the scene of #Surfside in Miami where IDF troops are working side by side with American search and rescue teams. pic.twitter.com/JOSj1IZLvD

DeSantis szerint eddig mintegy 1400 tonna törmeléket sikerült eltakarítani.

A házomlás igazolt halálos áldozatainak száma eddig 18. Nem sokkal korábban hat újabb holttestet emeltek ki a romok közül, köztük két gyerekét.

Szakértők szerint minden egyes nappal csökken a remény, hogy túlélőket találjanak. A halottak száma így minden bizonnyal emelkedni fog, tekintettel arra, hogy 145 személyt továbbra is eltűntként tartanak nyilván. A hatóságok mindemellett nem hagytak fel a reménnyel, hogy lehetnek túlélők.

Az 1981-ben épített, 136 lakásos társasház leomlott észak-keleti szárnyában mintegy 55 lakás semmisült meg a tűzoltóság szóvivője szerint. Egyelőre nem tudni, mi okozta a házomlást. Egy 2018-ban elvégzett műszaki állapotfelmérés komoly épületkárokat állapított meg a betonszerkezetben. A javítási költségeket akkor 9,1 millió dollárra becsülték.

A CNN információ szerint a ház lakói rendszeresen panaszkodtak, hogy remeg az épület, miután a közelben elkezdték egy luxus toronyház építését.

Borítókép: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

„12 éves kislány, zsidó imakönyvből imádkozott a romok alatt rekedt szülei megtalálásáért”

Tragikus történetet osztott meg a floridai Surfside polgármestere