Mától Magyarország a V4 együttműködés elnöke

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerda este Varsóban megbeszélést folytatott Jarosław Kaczyńskivel, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével, Lengyelország miniszterelnök-helyettesével – erősítette meg Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek.

A találkozóról korábban a PiS tett közzé fényképeket közösségi oldalán.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán napközben Katowicében részt vett a V4 kormányfői találkozón és a V4-elnökség ceremoniális átadási ünnepségén, július 1-jétől ugyanis Magyarország tölti be a visegrádi együttműködés soros elnökségét.

Ezt követően Orbán Viktor Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel együtt megkoszorúzta a második világháború idején Magyarországon lengyel menekülteket segítő és zsidómentő idősebb Antall József és Henryk Slawik emlékművét.

A magyar és a lengyel miniszterelnök megkoszorúzta szerdán a sziléziai Katowicében a második világháború idején Magyarországon lengyel menekülteket segítő és zsidómentő idősebb Antall József és Henryk Slawik emlékművét.

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki a visegrádi csoport (V4) katowicei csúcstalálkozója után rótta le tiszteletét az emlékműnél, amelyet 2015-ben emeltek a sziléziai vajdasági központ főterén. Magát a teret is – amelyen a V4 szerdai csúcstalálkozójának otthont adó Nemzetközi Kongresszusi Központ áll – 2016-ban Antallról és Slawikról nevezték el.

A koszorúzás előtt, a találkozót záró közös kormányfői sajtóértekezleten Morawiecki aláhúzta:

az országcsoport „kiállta az idő próbáját”, jelentős erőt képez az Európai Unión belül zajló vitában, az uniós tárgyalásokon, amelyeken egységes álláspontot képvisel. A csoport évről évre erősödik, elmondható, hogy az EU-ban „nehézsúlyú kategóriát” képvisel

— fogalmazott Morawiecki.

A szerdán véget ért lengyel V4-elnökségről a lengyel kormányfő megállapította: ennek egyik fő célja az volt, hogy a koronavírus-járvány utáni gazdasági felépítést célzó uniós helyreállítási alap „jelentős és rugalmas” legyen, a négy ország közös erőfeszítése pedig példa nélküli pénzügyi források biztosítását eredményezte.

A lengyel kormányfő felidézte a V4 közös fellépését a fehéroroszországi helyzet, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista fogságba ejtése kapcsán. Említette a közös kiállást is a vrbeticei cseh lőszerraktárban történt robbantás ügyében.

Az EU bővítésére vonatkozó újságírói kérdésre Morawiecki aláhúzta: a V4 egységesen támogatja a legjobban felkészült nyugat-balkáni államok minél gyorsabb csatlakozását. Rámutatott a Nyugat-Balkán szerepére a migrációra reagáló biztonságpolitikában.

A szlovák kormányfő, Eduard Heger szerint a V4-nek fontos szerep jut majd az Európa jövőjéről folytatott vitában.

Andrej Babis cseh kormányfő kifogásolta, hogy a belső uniós piacon eddig nem sikerült elhárítani azokat az akadályokat, amelyek megnehezítik a kelet- és közép-európai cégek tevékenységét Európa egész területén.

A V4 államfői az erőszak beszüntetésére szólították fel Minszket

Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel, Milos Zeman cseh és Zuzana Caputová szlovák  államfő egyúttal önmérsékletre szólították fel a külföldi szereplőket, és azt kérték, hogy ne tegyenek olyan lépéseket, amelyek alááshatják Fehéroroszország függetlenségét és szuverenitását..