Lezárhatják a Ben-Gurion repülőteret

A napi COVID megbetegedések száma a jövő héten várhatóan 500-ra ugrik; a repülőtér bezárásával fenyegetnek — írja a Times of Israel.

Az egészségügyi tisztviselők állítólag a „Zöld Passz” rendszer visszaállítását fontolgatják; Saked belügyminiszter figyelmeztet, hogy a bejövő és kimenő járatok leállhatnak; a kórházi ellátást igénylő betegek aránya továbbra is alacsony.

Az Egészségügyi Minisztérium arra számít, hogy

a napi 300 körüli koronavírus-diagnózisok száma a jövő héten 500-600-ra ugrik a rendkívül fertőző Delta-változat terjedése közepette

— jelentette szerdán több médium is.

A Haaretz értesülései szerint a tisztviselők a „Zöld Passz” rendszer visszaállítását fontolgatják, amely különbséget tesz a beoltott és nem beoltott állampolgárok között bizonyos helyszínekre és tevékenységekbe való belépéskor.

A június 1-jén feloldott terv csak a beoltottaknak tette lehetővé, hogy éttermekben beltéren étkezzenek, és a legtöbb kulturális rendezvényen részt vegyenek.

A napilap szerint az egészségügyi tisztviselők azt is fontolgatják, hogy visszahozzák a „lila jelvény” rendszert, amely bizonyos követelményeket támaszt a vállalkozásokkal szemben működésük engedélyezésekor.

Izraelben az elmúlt napokban a napi esetszámok április óta nem látott szintre emelkedtek.

Kedden közel 300 esetet erősítettek meg, és szerda estig további 224-et jelentettek. A kórházi kezelések száma azonban alacsony maradt, szerdán mindössze 26 ember került súlyos állapotban kórházba.

A vírus Delta-változata, amelyet először Indiában azonosítottak, fertőzőbb, mint más változatok, és talán jobban képes kijátszani a vakcinákat, de úgy vélik, hogy a beoltottak körében nem okoz súlyos fertőzést. Az Egyesült Királyság közegészségügyi hivatala szerint a variáns mintegy 40%-kal fertőzőbb, mint az eredeti törzs. Az ügynökség szerint két adag vakcina hatékonysága 96%-os a kórházi kezeléssel szembeni védelemben.

Ayelet Saked belügyminiszter szerdán azt mondta, hogy az Izraelbe érkező és onnan induló járatokat ismét leállíthatják, ha az új COVID-esetek száma tovább emelkedik.

„A Ben Gurion repülőtéren kialakult helyzet a legnagyobb gondunk”

— mondta Saked újságíróknak Izrael fő repülőterén, miután bejárta a terminált.

„A legegyszerűbb megoldás a repülőtér bezárása lenne. De a helyzet ma más, mint korábban, és inkább megpróbáljuk nyitva tartani a repülőteret. De ha a megbetegedések száma emelkedik, leállítjuk a járatokat”.

Észrevételeit azután tette, hogy a Channel 12 hírcsatorna arról számolt be, hogy az Egészségügyi Minisztérium bejelentett terve, miszerint a „tiltott” országokból érkezőket a repülőtéren elkülönítik a többi utastól, máris problémákkal szembesült.

A hálózat szerint egy Moszkvából érkező járat – amely a legmagasabb COVID utazási figyelmeztetési fokozatú Izraelben, és ahová az izraelieknek tilos repülniük – szerda este érkezett volna az 1-es terminálra, miután a nagyobb, 3-as terminálról oda irányították át, hogy az érkezők ne érintkezzenek más utasokkal.

De két Eilatból Tel-Avivba tartó járatnak is az 1-es terminálra kellett volna érkeznie ugyanebben az időben. A tévériport rámutatott, hogy gyakorlatilag semmi sem akadályozta meg, hogy az Oroszországból érkező utasok a repülőtéren a többi utassal együtt szálljanak fel a vonatra.

Hiába a betegszám növekedés, csak egy ember halt meg Covidban az elmúlt két hétben

A magas beoltottság mellett az állhat a háttérben, hogy leginkább fiatalok fertőződnek meg.

A megbetegedések számának növekedése miatt Izrael eddig újra bevezette a beltéri maszkokra vonatkozó előírást, és keményen fellépett a magas fertőzési arányú országokból érkező vagy a karantént megszegő utazókkal szemben, de igyekezett elkerülni a visszatérést azokhoz a korlátozásokhoz, amelyeket az elmúlt két hónapban nagyrészt megszüntetett.

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap felhívást intézett a tizenévesekhez, hogy a korlátozások elkerülése érdekében oltassák be magukat, és kijelentette:

„Nem akarunk semmilyen korlátozást bevezetni – sem a bulikra, sem a kirándulásokra, sem semmire”.

Amióta a hatóságok a múlt héten megújított kampányt indítottak a 12 és 15 év közötti tizenévesek beoltására, a naponta kiosztott oltások száma április eleje óta először emelkedett ismét 10 ezer fölé. Ekkor Izrael világelső oltási kampánya megtorpant, miután közel 5 millió embernek – az akkori jogosult lakosság többségének – osztották ki a vakcinát.

Hétfőn több mint 14 314 ember kapta meg az első adag vakcinát, szemben az egy nappal korábbi 13 513 emberrel, az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint. Kedd délig több mint 11 000 első adagot osztottak ki.

Kedd reggelre pedig a 10-19 éves korosztályba tartozó izraeliek közel 32 százaléka kapott legalább egy adag oltóanyagot, szemben az egy héttel korábbi 23 százalékkal – derült ki az Egészségügyi Minisztérium adataiból.

Izraelben a jelentések szerint 1,4 millió adag oltóanyag szavatossága jár le a jövő hónap végén, és Bennett reméli, hogy a lehető legtöbbet fel tudja használni belőlük azzal, hogy július 9-ig 300 000 gyermeket oltanak be, így elegendő idő marad a második adag beadására egy másik, lejáró tételből.

A 12-es csatorna szerda esti jelentése szerint a vakcinák kidobásának megakadályozása érdekében Izrael előrehaladott tárgyalásokat folytat Nagy-Britanniával arról, hogy napokon belül több millió Pfizer vakcinát adjon neki, cserébe azért, hogy az európai ország egy későbbi időpontban a Pfizer egyik jövőbeli szállítmányát átadja neki.

Izrael több millió vakcinát vásárolt a Pfizertől, és az első országok között volt, amelyek megkapták azokat, egy meg nem nevezett összegért. Annak ellenére, hogy több millió fel nem használt adaggal rendelkezik, áprilisban Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök alatt további 18 millió adagról kötött megállapodást, arra az esetre, ha szükség lenne rájuk az emlékeztető oltásokhoz.

Mégsem nyitják meg Izraelt a turisták előtt júliusban

Augusztus 1-ig hosszabbították a beutazási tilalmat, emellett visszaállítják a beltéri maszkviselési kötelezettséget, ha a napi átlagos megbetegedések száma egy héten át meghaladja a százat.