Mégsem nyitják meg Izraelt a turisták előtt júliusban

Augusztus 1-je előtt nem engedik be a beoltott külföldi turistákat Izraelbe – döntött szerdán Naftali Bennett miniszterelnök kormánya, mivel az országban a koronavírusos megbetegedések számának növekedését tapasztalták — értesült a The Jerusalem Post.

Emellett visszaállítják a beltéri maszkviselési kötelezettséget, ha a napi átlagos megbetegedések száma egy héten át meghaladja a százat.

„A célunk jelenleg mindenekelőtt az, hogy megvédjük Izrael polgárait a világban tomboló Delta-változattól”

— mondta Bennett.

„Ugyanakkor a lehető legnagyobb mértékben kívánjuk megzavarni az ország mindennapi életét. Ezért úgy döntöttünk, hogy a lehető leghamarabb – már most – cselekszünk, hogy később ne kelljen súlyosabb árat fizetnünk. Ez csak rajtunk múlik. Ha betartjuk a szabályokat és felelősen cselekszünk, akkor együtt sikerrel járunk”.

— tette hozzá.

A beoltott turistákat eredetileg július 1-jétől kellett volna beengedni az országba. Az elmúlt napokban azonban az országot a Delta-változat támadta meg, ami a fertőzések számának növekedését okozta például Modi’in és Binyamina városában. Jelenleg mintegy 250 izraeli diák és 50 tanár produkált a vírusra pozitív tesztet.

„Bár nem lepett meg ez az eredmény, de csalódott vagyok, mert úgy éreztem, hogy Izrael érinthetetlen, amikor a COVID-ről van szó, és azt hittem, hogy a nyitás időben lesz”

— mondta Jamie Hayeem turista.

„Nagyon szomorú vagyok. Már nagyon vártam, de örülök, hogy az ország megteszi a szükséges óvintézkedéseket a biztonság érdekében”

— mondta Gaby Danziger, egy másik turista.

Jelenleg mintegy 554 aktív eset van az országban. Ez a szám a közelmúltban 200 alá csökkent. A tavaly téli rekordot jelentő, legmagasabb szám 85 000 fölött volt.

A jelenlegi járványok és a hatóságok új ajánlása nyomán, miszerint minden 12-15 éves korú gyermeket be kell oltani, kedden több mint 7000 oltást adtak be, ami több mint egy hónapja a legmagasabb érték. Ebből mintegy 4000 volt az első adag a gyermekek számára, ami körülbelül kétszerese a korábbi napok mennyiségének.

Az újabb járvány kezelésére a kormány úgy döntött, hogy új koronavírus-kabinetet hoz létre, amelyben Bennett mellett Nitzan Horowitz, egészségügyi miniszter, Jáir Lapid, külügyminiszter, Benny Ganz, védelmi miniszter, Avigdor Liberman, pénzügyminiszter, Gideon Sa’ar, igazságügyi miniszter, Ayelet Shaked, belügyminiszter és más miniszterek is helyet kaptak.

Korábban az egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy bizonyos helyzetekben a beoltott vagy meggyógyult személyek karanténba helyezését is elrendelhetik.

A jelenlegi szabályozás szerint a teljes mértékben immunizáltnak tekintett személyek (egy héttel a második oltásuk után vagy a betegségből való felépülésük után) mentesülnek az elkülönítés alól, ha kapcsolatba kerülnek egy azonosított vírushordozóval.

A minisztérium főigazgatója, Chezy Levy által aláírt új utasítás szerint azonban a főigazgató, a körzeti orvos vagy a közegészségügyi szolgálat vezetője kérheti majd, hogy ezek a személyek izolálódjanak, ha a vírus egy különösen veszélyesnek tartott változatával fertőzött személlyel vagy egy kivételesen súlyos megbetegedési kockázattal járó eseménnyel kerültek kapcsolatba. Szintén szükség lehet az elkülönítésre, ha rendszeresen érintkeznek magas kockázatú vagy nem oltott lakossággal, vagy ha egyazon repülőgépen repültek egy azonosított koronavírus-hordozóval.

Ezen túlmenően az új irányelv visszaállítja a maszk viselésének kötelezettségét a repülőtéren és az egészségügyi intézményekben.

Végül Horowitz elmondta, hogy a szülők vagy a 12 év alatti, karanténköteles kiskorúakért felelős személyek 5000 NIS (450 ezer forint) bírságot kaphatnak, ha a kiskorú nem tartja be a szabályokat. Mint Horowitz a Knesszet plénuma előtt kifejtette, a 12 év feletti gyermekek közvetlenül pénzbírságot kapnak.

A miniszter arról is biztosított, hogy a Ben-Gurion repülőtér tesztkomplexumának logisztikai problémáit – amelyek miatt

pénteken mintegy 2800 beérkező utas úgy utazott haza, hogy nem vizsgáltatták meg magukat,

ahogyan azt minden Izraelben leszálló utasnak kötelezően meg kell tennie – megoldották, és az utazási szabályok betartatásának fokozása folyamatban van.

Azok az izraeliek, akik a beutazási tilalom alá eső országokba – jelenleg Argentína, Brazília, India, Oroszország és Dél-Afrika – repülnek anélkül, hogy az erre a célra létrehozott külön kormánybizottság engedélyét megszereznék, mostantól pénzbírságra számíthatnak.

Kedden Izraelben 111 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak, ami az előző napi 125 esethez képest enyhe csökkenést jelent, de a korábbi hetekhez képest még mindig magas szám. Szerdán 17 óráig már 101 új esetet azonosítottak.

Utoljára áprilisban fordult elő, hogy egy nap leforgása alatt száznál több új vírushordozót regisztráltak az országban.

A számok azonban továbbra is nagyon alacsonyak ahhoz képest, hogy a világjárvány csúcspontján naponta több ezer új beteg jelentkezett – és a jelenlegi esetek tünetmentesek vagy legfeljebb enyhék.

„Nem tudjuk megmondani, hogy a járványt ellenőrzésünk alatt tartjuk-e”

— mondta Nachman Ash professzor, a koronavírusügyi biztos azon a sajtótájékoztatón, amelyet a helyzetről tartott Levyvel és Dr. Sharon Alroy-Price-szal, a közegészségügyi szolgálatok igazgatójával közösen.

A tájékoztatón Levy kifejtette, hogy az új esetek számának növekedése miatt úgy döntöttek, hogy egy hónappal elhalasztják a beoltott turisták beutazását, és elmondta, hogy augusztus 1-jétől a beoltott külföldi állampolgárokat is beengedik Izraelbe – feltéve, hogy nem történik semmi váratlan, és nem következik be újabb hullám.

A kedden regisztrált 110 új megbetegedésből 14 ember külföldről érkezett, és közülük kilencen be voltak oltva – közölte az egészségügyi minisztérium.

A koronavírus-járvány újabb hulláma fenyegeti Izraelt

Bennett miniszterelnök arra kérte az izraelieket, hogy idén ne utazzanak külföldre, nyaraljanak belföldön, és zárt térben térjenek vissza a maszkviseléshez.