„Tóra várost” terveznek Mexikóban

Letették az alapkövét a mexikói „Tóra városának”, az első olyan településnek Latin-Amerikában, amelynek lakossága szinte kizárólag haredi ortodox zsidókból áll — írja a Jewish Telegraphic Agency.

Az Ixtapan de la Sal közelében, egy Mexikóvárostól mintegy 75 mérföldre délnyugatra fekvő kisvárosban épülő falu 40 házzal indul, és azt reméli, hogy 2024-re 120 családot vonz majd – közölték a fejlesztők a projekt elindítását jelző múlt heti ünnepségen.

Kezdetben körülbelül egy egy négyzetmérföldes területet foglal majd magában, és egy jesiva, zsinagógák és iskolák az askenázi és szefárd lakosság számára, egy kóser szupermarket, valamint egy tornaterem-komplexum medencével, gyógyfürdővel és sportolási lehetőséggel kap majd helyet benne.

A finanszírozás elsősorban egy üzletembertől, Abraham Mizrahitól származik, aki nem haredi ortodox. A város rabbitanácsának vezetőjévé a mexikói Yosef Tawil rabbit nevezték ki.

A projekt vezető fejlesztője, Moises Shemaria, aki szintén nem haredi, az alapkőletételi eseményen mondott beszédében megemlítette a New Jersey állambeli Lakewood városát – egy olyan települést, ahol magas az ultraortodox zsidók aránya.

„Nyitottak vagyunk a mexikói és latin-amerikai haredim befogadására” – mondta. „Argentínából, Venezuelából, Panamából, Chiléből és máshonnan érkező testvéreink megérdemlik, hogy első osztályú helyen éljenek a Tórával. Ők nem tudnak 1 millió dolláros lakást venni Lakewoodban. Itt szép házakkal fogadják őket 120 ezer dollártól”.

De a város talán inkább hasonlít a New York állambeli Palm Tree – korábbi nevén Kiryas Joel – faluhoz, egy körülbelül 20 ezer jiddis nyelvű ortodox zsidóból álló enklávéhoz, amely 2017-ben vált ki egy nagyobb városból.

Shemaria beszédében többször utalt a projekt regionális kiterjedésére, és elmondta, hogy az első 40 házat már eladták mexikói, argentin és venezuelai vevőknek. Hozzátette, hogy a házak ára 120 ezer és 218 ezer dollár között lesz.

A Héber Egyetem demográfusa, Sergio DellaPergola szerint Mexikóban körülbelül 40 000 zsidó él. Becslése szerint Latin-Amerika egészének zsidó lakossága 379 200 és 707 000 között van: az alacsonyabb szám a „zsidó törzsnépesség”, vagyis azok, akik határozottan zsidónak vallják magukat, a magasabb szám pedig azokat számolja, akik „eléggé” zsidó származásúak ahhoz, hogy lehetőségük legyen izraeli állampolgárságért folyamodni.

Argentínában, a régió legnagyobb zsidó lakosságú országában a Ciudad de la Torához hasonló projektet terveztek, de az nem valósult meg.

„Néhányan szeretnének egy helyet építeni az ortodox zsidóknak itt Argentínában is, de senki sem kezdett bele a projektbe” – mondta Eliahu Hamra rabbi, a BUR, az országot irányító ortodox blokk, az AMIA zsidó csoport főtitkára.

„Biztos, hogy lesznek olyan diákok Argentínából, akiket érdekel majd, hogy odamenjenek, és a mexikói Tóra városában tanuljanak”.

Egyre nő az antiszemitizmus az amerikai latin bevándorlók között

A legfrissebb felmérések szerint a legnagyobb gond Miamiban van.