Egyre nő az antiszemitizmus az amerikai latin bevándorlók között

A legfrissebb felmérések szerint a legnagyobb gond Miamiban van.

Aggasztó tendenciára hívja fel a figyelmet cikkében a markánsan baloldali zsidó lap, a Forward. A lap szerint ugyanis jelentős antiszemita indulatok uralják a spanyolajkú közösségeket az Amerikai Egyesült Államokban, különösen Miamiban.

Egy 2016-os felmérés a külföldön született spanyolajkú bevándorlókat nevezte meg a legantiszemitább csoportnak az USA demográfiai közösségei közül. Akkori kutatások szerint a közülük megkérdezetteknek 31 százaléka bírt zsidó-ellenes attitűddel.

2020-ban pedig még mindig rosszak a számok: az ADL éves antiszemitizmus-kutatása szerint 40 százalékkal, 127-re növekedett a Floridában elkövetett bűncselekmények száma, amiből 27 Miamiban történt – miközben nemzeti szinten a számok 4 százalékos csökkenést mutattak.

Márciusban, Pészach estéjén egy graffiti okozott felháborodást: „A zsidók jelentik a problémát” és „A cionizmus sátánizmus” – jelent meg Miami egyik utcáján.

A havanai születésű Lisandro Perez szerint az okok elsősorban a bevándorlók anyaországában keresendők. Az egyetemi professzor szerint „Maiamiban a latinók, főleg a kubaiak elzárt közösségekben élnek, ahol nem érintkeznek a külvilággal”.

„Az emberek hajlamosak arra, hogy saját hozzátartozóik körében maradjanak. Ez pedig a származási kultúrát erősíti, és ha ott jellemző egy tendencia, akkor az fel fog erősödni”

– fogalmazott Perez, aki szerint a nehézségekbe ütköző bevándorlók könnyen bűnbakokat keresnek, és gyakran a zsidóság tagjaiban találnak rájuk.

A Miami-központú Fuenta Latina szervezet vezetője, Leah Soibel szerint ráadásul más tényezők is szerepet játszanak a kérdésben. Beszámolója szerint folyamatosan növekszik az Amerika- és Izrael-ellenes, valamint antiszemita üzenetek, információk áradata Latin-Amerika irányából az USA-ba.

Soibel szerint az iráni kormány által támogatott HispanTV, a spanyol nyelvű Russia Today, továbbá a Venezuelai kormány által finanszírozott Telesur is hozzájárul a zsidóellenes indulatok felkorbácsolásához a spanyolajkú közösségekben.

A Forward cikke többször hangsúlyozta, hogy a konzervatív latinok korábban Trumpot támogatták, és hogy egyesek szerint köreikben divatos az antiszemitizmus.

Akár tízmilliónál is több illegális bevándorlónak adna állampolgárságot a Biden-kormány

Joe Biden az elnöki kampánya során egyértelműen egy liberálisabb bevándorlási politikára tett ígéretet.

Címlapkép: az Egyesült Államokba igyekvő közép-amerikai bevándorlók a mexikói-amerikai határkerítésen a Baja California mexikói állambeli Tijuana tengerpartján 2018. november 13-án. A migránskaraván előőrseként érkező mintegy 350 ember autóbuszokkal érte el az amerikai határ tijuanai szakaszát. MTI/EPA