Először látogat izraeli külügyminiszter az Emírségekbe

Jair Lapid útjára csaknem egy évvel azután kerül sor, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek bejelentették, normalizálják a kapcsolatokat, valamint az után, hogy az izraeli tisztviselők tervezett látogatásait hónapokig kellemetlen problémák akadályozták, az egészségügyi válságoktól kezdve a diplomáciai összetűzésekig — írja a Times of Israel.

A kétnapos út során Lapid részt vesz Izrael Abu-Dzabi nagykövetségének és dubaji konzulátusának felavatásán.

Izrael vezető diplomatáját Abdullah bin Zayed al Nahyan emirátusi külügyminiszter fogadja.

Lapid a hónap elején beszélt bin Zayeddel. A telefonbeszélgetés után Lapid azt mondta, hogy várakozással tekint „a vele való együttműködés elé, hogy a két ország közötti bensőséges és egyedülálló kapcsolatokra építsünk népeink és az egész Közel-Kelet javára”.

Izrael és az Emírségek augusztusban bejelentették, hogy normalizálják a diplomáciai kapcsolatokat, és ezzel több mint egy évtizedes titkos relációkat hoztak nyilvánosságra. Később Bahrein, Szudán és Marokkó is csatlakozott az Egyesült Államok által közvetített Ábrahám-megállapodáshoz, és más országokról is azt beszélték, hogy tárgyalásokat folytatnak, bár egyik sem valósult meg.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök állítólag kül- és védelmi miniszterei háta mögött kötötte meg az alkut, amely magában foglalta Izrael beleegyezését, hogy nem akadályozza meg az Egyesült Államokat abban, hogy F-35-ös vadászrepülőgépeket adjon el az Egyesült Arab Emírségeknek.

Netanjahu állítólag ünnepelni akarta a megállapodást, amely évtizedek óta az első egy arab állam részéről, melyben nyílt kapcsolatokat létesítene Izraellel, de a koronavírus okozta utazási korlátozások, az időbeosztási problémák és a belpolitikai csatározások, valamint az Ammánnal márciusban kialakult szóváltás miatt többször is késlekedett, és ami miatt végül nem tudott eljutni a helyszínre. A beszámolók szerint igyekezett megakadályozni Gabi Ashkenazi volt külügyminisztert abban, hogy hivatalos látogatást tegyen ott, nehogy ellopja a reflektorfényt a márciusi választások előtt.

Ehelyett Netanjahu riválisa, Lapid utazott kevesebb mint egy hónappal azután, hogy sikerült összehoznia egy egységkoalíciót, amely Netanjahut az ellenzékbe szorította.

Lapid annak ellenére utazik, hogy az Egészségügyi Minisztérium a koronavírus kitörése miatt az országot felvette azon helyek listájára, amelyeket az izraelieknek mindenképpen kerülniük kell, és figyelmeztetett, hogy az oda való utazást be fogja tiltani. Az országban az utóbbi időben naponta több mint 2000 új esetet regisztráltak.

Dubajban Lapid meglátogatja Izrael pavilonját a Dubai Expo 2020 vásáron. A világkiállítás, amely mérföldkő Dubaj számára, amely 8,2 milliárd dollárt költött a szemet gyönyörködtető helyszínre, abban a reményben, hogy erősíti a soft powerjét és újraindítja a gazdaságot, csak 2021 októberében nyitja meg kapuit.

Az eredetileg 2020 októberére tervezett megnyitót ugyanis a koronavírus-járvány miatt elhalasztották.

A pavilont úgy tervezték, hogy tükrözze Izrael régióhoz való tartozásának érzését, valamint azt a nyitottságot, amelyet a zsidó állam arab szomszédai felé igyekszik sugározni. „A pavilon tehát egy nyitott tér – egy nappali, amely befogadja az expó látogatóit” – mondta az izraeli helyszín mögött álló építész.

Izrael jelenlétét az expón már a normalizációs megállapodás megszületése előtt is tervezték, és az ország korábban is látott már vendégül izraeli minisztereket, köztük az akkori közlekedési minisztert, Israel Katzot és az akkori sportminisztert, Miri Regevet.

Az emírségekbeli zsidó közösség izgatott várakozását fejezte ki Lapid látogatása miatt.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy Lapid külügyminisztert üdvözölhetjük” – mondta Jehuda Sarna főrabbi. „Az Egyesült Arab Emírségek zsidó közössége izgatott attól, amit ez az utazás képvisel: az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti erősödő kötelék.”

„Reméljük, hogy a külügyminiszter látogatása előjele lesz a két nemzet közötti további vallási, üzleti és kulturális cseréknek és lehetőségeknek” – tette hozzá Elie Abadie rabbi.

Lapid vasárnap találkozott Abdullatif al-Zayani bahreini külügyminiszterrel, miután megbeszélést folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, elsőként az új izraeli kormány és az Öböl-menti országok egyik minisztere között.

„A Bahreinnel való béke példája kell, hogy legyen annak a helyes folyamatnak, amelynek a térségünkben létre kell jönnie” – tweetelte Lapid a találkozó után. „Beszéltünk a Közel-Kelet előtt álló kihívásokról is, mindenekelőtt Iránról”.

Jared Kushner közel-keleti békeintézetet alapított

Még Biden is elismeri, hogy az Ábrahám-egyezmények stratégiai fontosságú Amerika számára.