Lemondott a palesztin kormány munkaügyi minisztere tiltakozásul egy letartóztatott ellenzéki agyonverése miatt

Lemondott a palesztin kormány munkaügyi minisztere tiltakozásul egy letartóztatott ellenzéki agyonverése miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

A Palesztin Néppárthoz tartozó Naszri Abu Dzsais azért távozott a Palesztin Hatóság (PH) Fatah párt vezette kormányából, mert csütörtökön letartóztatása közben agyonverték a Mahmúd Abbász elnököt korrupcióval vádoló ellenzéki Nizar Banatot, ami több napos tüntetésekhez vezetett Rámalláhban és Hebrónban.

A 43 éves Nizar Banat a közösségi médiában közzé tett videóiban korrupcióval vádolta Abbászt és a PH-t. Csütörtökön a palesztin biztonsági erők behatoltak az otthonába, és erőszakot alkalmazva letartóztatták.

A boncolást vezető Szamir Abu Zarzúr patológus szerint Banat fejét, mellkasát, nyakát, lábát és kezét verték. Letartóztatása és halála között kevesebb mint egy óra telt el.

A baloldali Palesztin Néppárt az ügy nyomán kitört, három napos tiltakozóhullám után azért távozott a palesztin kormányból, mert vádja szeruint a PH megszegte a törvényeket, és nem tartotta tiszteletben a szabadságjogokat – közölte Abu Bakr, a párt egyik képviselője.

A PH bejelentette, hogy nyomozást indít Banat halálának ügyében, de a tüntetők haragját ez a bejelentés nem csillapította le, és vasárnap estére is a 86 éves Abbász elnök lemondását követelő tiltakozás folytatását ígérték.

Szombaton a tüntetők Rámalláhban kövekkel dobálták a palesztin biztonságiakat, akik könnygázgránátokkal oszlatták a tömeget, és ez többeknek sebesülést okozott.

Nizar Banat képviselőjelöltként indult volna a májusra kitűzött palesztin parlamenti választásokon, amelyeket Mahmúd Abbász határozatlan időre elhalasztott.

Szabadon kínozhatja az újságírókat a Palesztin Hatóság?

Tovább folytatódik a kritikus palesztin újságírók bebörtönzése és kínzása, még a híres nemzetközi emberi jogi szervezetek sem szólalnak fel ellene.