Négyre nőtt a floridai házomlás áldozatainak a száma

Egy, az amerikai sajtóban több helyen is idézett jelentésben egy mérnök már évekkel ezelőtt „jelentős szerkezeti károkra” figyelmeztetett a Miami Surfside negyedében található társasházzal kapcsolatosan.

Péntek hajnalban összeomlott egy tizenkét szintes társasház Miami Surfside negyedében. A hírek eddig négy halottról és 159 eltűntről szólnak. A mentési munkálatokat nehezíti, hogy a romok alatt tűz ütött ki, amely sűrű füsttel árasztja el a környéket – írja a Wall Street Journal cikkére hivatkozva az Index. A hatóságok egy szombat reggeli sajtótájékoztatón arról számoltak be, hogy a keresésben részt vevők küzdenek azzal, hogy visszaszorítsák a tüzet, azonban nehéz lokalizálni, mert mélyen a romok alatt pusztít. A mentőcsapatok nehézgépekkel próbálnak árkot ásni, hogy izolálják a tüzet. A cél az, hogy minimalizálják a füst terjedését, hogy folytatni tudják a mentési munkálatokat.

Az Index a CNN-t is idézi, amely arról ír, hogy több neves dél-amerikai politikus rokona is eltűnt a romok alatt. Köztük van a paraguayi first lady, Silvana López Moreira két unokatestvére, és három gyermekük. A volt chilei elnök, Michelle Bachelet édesapjának első unokatestvérét is keresik a hatóságok. Rajtuk kívül számos kolumbiai, venezuelai, uruguayi, argentin állampolgár rekedt az összedőlt épület alatt, és nem tudni, hogy élnek-e még.

Daniella Levine Cava, Miami-Dade megye vezetője pénteken az ABC televízió Good Morning America című műsorában elmondta, hogy éjszaka három ember holttestét emelték ki a romok alól, így négyre nőtt a szerencsétlenség halálos áldozatainak száma – írja az MTI. Korábbi beszámolók egy halottról szóltak, de a hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma jelentősen megemelkedhet. További legalább 11 ember megsérült, négy embert kórházban ápolnak.

Egy, az amerikai sajtóban több helyen is idézett jelentésben egy mérnök már évekkel ezelőtt „jelentős szerkezeti károkra” figyelmeztetett a floridai társasházzal kapcsolatosan.

„Ha a közeljövőben elmulasztják kicserélni a vízszigetelést, az a beton elhasználódásának mértékét exponenciálisan növelni fogja” fogalmazott Frank Morabito mérnök a 2018. októberi jelentésében – írja az NBC News.

A tanácsadó csaknem három évvel a mostani tragédia előtt arra figyelmeztetett, hogy a Miami Beach-környéki társasház medencéje alatt „jelentős szerkezeti károk” vannak.

Frank Morabito tanácsadó mérnök megállapításai között az is olvasható, hogy „komoly repedéseket” fedezett fel a 12 emeletes épület már akkor is omladozó mélygarázsában, amely csütörtök hajnalban hirtelen összeomlott, miközben a lakók aludtak.

Morabito szerint a medence és a bejárat alatti vízszigetelés meghibásodott, és ez

„jelentős szerkezeti károkat okozott a terület alatti beton födémszerkezetben”.

A vízszigetelés megkonstruálásakor Morabito véleménye szerint ott követték el a legnagyobb hibát, hogy azt „egy lapos szerkezetre helyezték”, amelynek lejtése nem volt jelentős, ezért a víz mindaddig a vízszigetelésen maradt, amíg el nem párolgott. Márpedig ez „jelentős hiba” volt a fejlesztők részéről – hangsúlyozta.

Morabito hozzátette, hogy az épületben több helyen is a szerkezeti elemek leválását észlelte, illetve azt, hogy a betonacél állapota jelentős romlásnak indult.

„Láthatóvá vált, hogy a garázs betonszerkezetének megjavítására irányuló korábbi próbálkozások sikertelenek voltak, és további repedéseket eredményeztek”

– fogalmazott, majd hozzátette, hogy „meg van győződve arról, hogy az epoxigyanta injektálása nem bizonyult hatékonynak a megrepedt és elporladt betonlapok megjavítása terén”.

Jelentésében Morabito azt javasolta, hogy a bejáratnál található és a medence alatti betonlapokat „teljes egészében távolítsák el és cseréljék ki”.

Még 99 embert köztük 20 zsidót keresnek a floridai épület romjai alatt

Miamiben ismeretlen okok miatt összeomlott egy lakóépület, egy ember meghalt és közel 100 embert keresnek.