Még 99 embert köztük 20 zsidót keresnek a floridai épület romjai alatt

Miami-Bade-ben ismeretlen okok miatt egy része összeomlott egy lakóépületnek, egy ember meghalt és közel 100 embert keresnek. 

Az izraeli külügyminisztérium megerősítette, hogy 20 zsidó élt az épületben – írja a Jerusalem Post. 

Az izraeli konzul azonnali segítséget ajánlott Floridának, és a helyi önkéntes zsidó mentőszervezet is csatlakozott a mentéshez. Izrael felajánlotta, hogy egy speciális kereső egységet küld Floridába – számolt be a Miami Herald. 

„Sajnos Izraelben van tapasztalatunk az ilyen katasztrófákkal, alig néhány hete rakéták ezrei zúdultak az országunkra, és több lakóépületeket is eltalált – mondta Maor Elbaz Starinsky izraeli konzul.

Andy Slater on Twitter: „JUST IN: Video I’ve obtained of the building collapse in Surfside, Florida. pic.twitter.com/BGbRC7iSI9 / Twitter”

JUST IN: Video I’ve obtained of the building collapse in Surfside, Florida. pic.twitter.com/BGbRC7iSI9

Miami-Dade polgármestere elmondta, hogy attól tartanak az épület teljesen össze fog omlani.

Az épületben tartózkodott a paraguayi elnök feleségének a családja, valamint 4 venezuelai és 10 argentin állampolgár.

Egy vihar miatt a tűzoltók kénytelenek voltak szüneteltetni a mentőakciót.

A CNN-nek több szemtanú is nyilatkozott a katasztrófáról. Nicholas Balboa a kutyáját sétáltatta, mikor tanúja volt az épület összeomlásának. A férfi első gondolata az volt, hogy olyan nincs, hogy bárki túlélte az omlást. A kutyájával az épülethez sietett és egy kisfiú hangját hallotta a romok közül. A gyereket a rendőrök szabadították ki.

ABC News on Twitter: „Footage shared by South Florida firefighters shows rescue team in basement parking garage as they „continue working on locating possible victims” after condo building collapse. https://t.co/sFEGZ6uuxe pic.twitter.com/YUqxhX9tAo / Twitter”

Footage shared by South Florida firefighters shows rescue team in basement parking garage as they „continue working on locating possible victims” after condo building collapse. https://t.co/sFEGZ6uuxe pic.twitter.com/YUqxhX9tAo

Ron DeSantis, Florida kormányzója rendkívüli helyzetet hirdetett a városban – írja a Daily Wire. 

A tűzoltóknak eddig 35 embert sikerült kimentenie a romok alól.

Barry Cohen és a felesége békésen aludt, mikor a férj csattanásra ébredt, amire azt hitte, hogy dörög az ég. Kiment a folyosóra és megdöbbenve látta a romokat és a füstöt. Cohen a város korábbi alpolgármestere elmondta, hogy ki se tudott lépni az ajtóján – írja a Miami Herald. 

A házaspár csak a tűzoltók segítségével tudott kijutni az épületből.

Köszönöm a tűzoltóknak. Nagyon nehéz munkát végeznek. Lenyűgöző, amit csinálnak. Örülök, hogy élek, ma pedig még inkább örülök ennek” – mondta Barry Cohen.

A hatóságok elmondták, hogy hallanak hangokat a romok alól, így van esély arra, hogy még vannak túlélők.

Fotó: MTI/AP/South Florida Sun-Sentinel/Amy Beth Bennett

Több zsidó is lehet a Floridában összedőlt épület romjai alatt

Egyelőre nem tudni mitől omlott össze a sok zsidó által is lakott épület.