Felfüggesztették Rudy Giuliani ügyvédi engedélyét

Egy New York-i bíróság csütörtökön felfüggesztette Donald Trump volt amerikai elnök személyes ügyvédje, Rudy Giuliani ügyvédi engedélyét a 2020-as elnökválasztással kapcsolatos nyilatkozataira hivatkozva. 

Az ideiglenes tilalom New York államra vonatkozik.

A törvényszék állítása szerint, Giuliani Trump személyes ügyvédjeként és a volt elnök kampánycsapatának jogi képviselőjeként bizonyíthatóan hamis, illetve félrevezető nyilatkozatokat tett bíróságok, törvényhozási képviselők és a nyilvánosság előtt a választás után, amelyen Trump alulmaradt.

A bíróság továbbá, úgy határozott, hogy a 77 éves Giuliani viselkedése veszélyezteti a közérdeket és ezért ügyvédi engedélyének felfüggesztése indokolt, míg az ügyben folytatott alapeljárás le nem zárul.

Trump tavaly november közepén bízta meg Giulianit, hogy irányítsa jogi erőfeszítéseket, amelyek a demokrata párti Joe Biden választási győzelmét lettek volna hivatottak elvitatni.

A korábbi New York-i polgármester ismételten azt állította bizonyítékok szolgáltatása nélkül, hogy a Trump a Demokrata Párt által szervezett választási csalás miatt maradt alul a voksoláson.

Az amerikai választási hatóságok visszautasították a csalással kapcsolatos vádakat. Ennek ellenére Trump ügyvédjei több amerikai államban is pert indítottak a választási eredmények megváltoztatására, de sikertelenül.

Trump ügyvédjének fiát delegálta az Egyesült Államok Holokauszt Emléktanácsába

Három közeli kollégáját, köztük ügyvédjének fiát, jelölte Donald Trump a washingtoni Nemzeti Holokauszt Múzeum munkáját segítő bizottságba.

Fotó: Flickr/Gage Skidmore