Láthatatlanná tévő köpenyt fejlesztettek Izraelben

A Polaris Solutions nevű izraeli cég olyan anyagot fejlesztett ki, mely gyakorlatilag láthatatlanná teszi a katonákat — újságolja a zsido.com.

A Kit 300 elnevezésű álcázó lepel különleges, erre a célra kifejlesztett anyagból készült. A fejlesztést az izraeli Védelmi Minisztérium is támogatta.

A cég szerint a piacon nincs a termékükhöz fogható anyag:

„Amennyire csak tudjuk, vagy amennyire belelátunk a világ más hadseregeibe, mi nagyon egyedülállóak vagyunk”

– nyilatkozta Ászáf Picciotto, a Polaris Solutions társalapítója és elnöke. Hogy fenntarthassák egyediségüket, több országban nyújtottak be szabadalmi kérvényt a termékükre. Bár a termék valóban egyedülállóan különleges, a közelmúltban számos más technológiai cégnél is történt áttörés a téren, így elképzelhető, hogy a kínálat hamarosan bővülni fog.

A pehelykönnyű lepel speciális anyagból készült, melyet fémekből, polimerekből és mikroszálakból alkottak. A TVC rövidítéssel jelzett anyag a hőkamerák ellen is jó védelmet nyújt, vagyis számos katonai hadműveletben nagyon hasznos védekezési módot jelenthet.

https://www.youtube.com/watch?v=SqDePAMWdLg

Az ötlet a 2006-os második libanoni háború során született, amikor Picciotto az izraeli hadsereg egy különleges egységében szolgálva tapasztalta, hogy a katonáknak sokkal hatékonyabb védelemre van szüksége az ellenség hőkameráival és éjszakai látást is lehetővé tevő eszközeivel szemben. A Polaris Solutions végül 2010-ben alakult meg, a központja jelenleg a tengerparti Készárijá (Caesarea) városában van. A „láthatatlanná tevő köpeny” mellett vastag, mindennek ellenálló textileket és egyéb harcászati termékeket is forgalmaznak.

A Kit 300 kifejlesztésével az volt a céljuk, hogy a harctéren megvédjék a katonákat az egyre újabb és modernebb technikákkal szemben.

„Az álcázóhálók nem sokat változtak az elmúlt ötven évben”

– mondta Jonatán Pinkász, a cég marketing-igazgatója.

„Új anyagot akartunk létrehozni. Így született meg a TVC.” A leplek egyik oldala sűrű növényzetben, másik oldala sivatagos környezetben rejti el használóját. Speciális egyéni igényeket is ki tudnak elégíteni a vásárló szükségletei és a földrajzi paraméterek tükrében.

A vastag anyag szorosan felcsavarható. Vízálló, árnyékot is ad, sőt, hordággyá alakítható a sérült katonák szállítására. Az anyagnak további egészségügyi haszna is van, magyarázta a marketing-igazgató. Teherbírása 250 kg, használható sínként törött csont rögzítéséhez, és kihűlést megakadályozó takaróként is kiváló.

A Polaris Solutions az izraeli védelmi iparral és külföldi kormányzati szervekkel egyaránt dolgozik, többek között Kanadával és az Egyesült Államokkal. Izraelen kívül a Jag Hide nevet használják a termékre.

AI-vel és deep learninggel újulhat meg az IDF

Most már tényleg arról beszélünk, hogy valós idejű kapcsolat lehet minden egység között – állítja az áttörést elérő cég igazgatója.