AI-vel és deep learninggel újulhat meg az IDF

Az új rendszerben minden résztvevő a csatában ugyanazt a képet fogja látni – amit a katonák védőszemüvegei, vagy vadászgépek szenzorai biztosítanak – írja a Jerusalem Post.

A Rafael Advanced Defense Systems nyilvánosságra hozta a technológiai áttörést, aminek az a célja, hogy növelje a támadási képességet mesterséges intelligencia és automatikus célpontfelismerés (ATR) által.

Az ATR rendszer a mesterséges intelligencia és a deep learning technológia kombinációja. Tavaly telepítették a Rafael SPICE-250 nevű precíziós okosbombáin, hogy segítsen azonosítani mozgó célpontokat, és megkülönböztetni őket tereptárgyaktól.

Most az ATR-t katonáknak egyenként is felajánlják, új irányt javasolva az IDF-nek, ami többféle képességet egyesít, hogy egy sokdimenziós csatateret hozzon létre.

Az új rendszerben minden résztvevő a csatában ugyanazt a képet fogja látni, amit a katonák védőszemüvegei, vagy vadászgépek szenzorai biztosítanak. Ez megjelöli a célpontokat és közös rendszert biztosít minden felhasználónak.

Az ATR a Rafael egyik olyan technológiája, ami közös “nyelvet” készít a célpontok megjelölésére, és segíti az “okosfegyvereket” abban, hogy megértsék, mit látnak a mesterséges intelligencia (AI) segítségével: embert, falat, vagy fegyvert. Ezután a célpontok feltöltődnek a fő rendszerbe.

Az elmúlt évtizedekben a hadviselés egyre inkább városfalak közé költözött, és a csaták környékén sok a civil, vagy a “részt nem vevő,” ahogy az IDF gyakran hivatkozik rájuk – közölték a Rafael képviselői.

A kortárs csataterek elképzelésének alapja az, hogy a katonák már nem úgy látják a csatákat, mint az 1973-as jom kippuri háborúban, amikor tankdivíziók manővereztek nyílt területeken, és gyalogos osztagoknak dombokat, hegyeket kellett elfoglalni.

Manapság a célpontok gyakran láthatatlanok, és nehéz az azonosításuk. Lehet szó egy magányos fegyveresről, aki egy ablakban jelenik meg egy másodpercre, vagy egy föld alatt bujkáló terroristáról, aki hirtelen máshol tűnik fel. Az ellenség kifinomultabb lett, és jobb technológiát használ.

Ha eddig a hadsereg különböző részei – a légierő, a tengerészet és a földi erők – más és más rendszereket használtak, akkor a sokdimenziós csatatér szabálya egyesíteni fogja a különböző rendszereket, információt és autonóm eszközöket, amik egy csatában vesznek részt.

A föld alól, a talajon keresztül a levegőn át egészen a világűrig, a különböző egységeknek egyesített rendszert kell használniuk, hogy jobban tudjanak együttműködni, mondták a Rafael képviselői.

Az új rendszer a célpontok besorolása mellett segít a csatatér más elemeit is megérteni a katonáknak. Amikor SPICE bombákkal (Smart, Precise Impact, Cost-Effective, vagyis okos, irányított becsapódás, költséghatékony) együtt használják, a pilóta kiválaszthat egy célpontot, és minden fegyvernek új célpontot állíthat be.

A fegyverek ezután elindulnak a célpontok közelébe, ahol az ATR megmondja nekik, hogy mit kell eltalálni. Minden fegyver az előre azonosított célpontot célozza meg, vagy magától, vagy emberi segítséggel.

Emellett a Rafael olyan rendszert is fejleszt, amiket drónokra és harci járművekre lehet telepíteni. Ezek nemcsak közvetlen infót nyújtanak a csatatér felderítéséről, hanem beltéri műveletekben is segíthetnek.

Ezek az eszközök a Rafael szenzoraival valós időben térképezhetik fel épületek belsejét. Felismerhetik, hogy kik a bent tartózkodó emberek, valamint milyen fegyvereket használhatnak.

Az adatokat az összes csatatéri egységnek feltölti az eszköz, hogy el tudják dönteni, ki támadja meg a fenyegetést.

Mindezek összeadódnak egy olyan rendszerré, aminek integrációját már elkezdte az IDF.

Ez a Fire Weaver („Tűzszövő”), ami a csatatér „közösségi hálója” lehet. Ez magába fogjal minden információt, amit különböző résztvevők gyűjtöttek, és megosztja mindenkivel, a parancsnoktól kezdve a közlegényig, a helikopterekig és hadihajókig.

„Most már tényleg arról beszélünk, hogy valós idejű kapcsolat lehet a vadászgép, a helikopter, az UAV (pilóta nélküli repülőgép), a tank, a katona és a harci járművek között – minden terepen, minden időben, folyamatosan”

– mondta a Rafael CEO-ja, Yoav Har-Even.

„Ezt az áttörést a fejlesztett információgyűjtési képességek teszik lehetővé, amit automata, és ember által irányított platformok is végeznek. Valamint a képességünk, hogy egy helyre gyűjtsük ezeket az információkat, összegezzük őket, és kiküldjük a releváns harcoló erőknek a csatatérre”

– tette hozzá.

Videó: Már a cirkálórakétákat is elhárítja a Vaskupola

„Ez a világ egyik legfejlettebb légvédelmi rendszere, közeli és távoli fenyegetés ellen egyaránt bevethető” – szögezte le Beni Ganz izraeli védelmi miniszter.

(Címlapképünk illusztráció, forrás: IDF)