Lau főrabbi: „A keresztény misszionáriust exhumálni kell a zsidótemetőből”

Amanda Elk titkos keresztény misszionárius volt, aki ortodox zsidónak adta ki magát, és egy zsidótemetőben van eltemetve. A férje nem hajlandó újratemetni — írja a The Jerusalem Post.

David Lau főrabbi azt mondta, hogy „minden erőfeszítést” meg kell tenni annak a keresztény nőnek és titkos misszionáriusnak az exhumálására és újratemetésére, akit nemrég temettek el egy jeruzsálemi zsidó temetőben.

A szóban forgó nőt egy többszintes sírkamrában temették el egy zsidó nő fölé, mivel akkoriban úgy vélték, hogy zsidó.

A zsidó törvények tiltják, hogy a zsidókat nem zsidók mellé temessék, és mivel a nő férje nem hajlandó engedélyezni a nő exhumálását és újratemetését, felmerült a kérdés, hogyan kezeljék a helyzetet.

Amanda Elk a titkos misszionárius és messianisztikus keresztény Michael Elk felesége volt, akik együtt

legalább öt éven át ortodox zsidóknak adták ki magukat a jeruzsálemi French Hill negyedben.

Michael Elket online szentelték rabbivá, és annak is adta ki magát, miközben írnokként és mohélként is szolgált, és ezeket a vallási szolgáltatásokat nyújtotta a közösségének tagjai számára.

Felesége, Amanda idén februárban halt meg, és egy, a lányával – aki egy ortodox iskolába járt – történt incidens végül ahhoz vezetett, hogy

Michael Elkről kiderült, hogy valójában keresztény misszionárius, és nem zsidó, sőt Amanda sem volt zsidó.

Mivel Elk Amanda halálakor még mindig zsidónak tettette magát, feleségét egy jeruzsálemi zsidó temetőben temettette el.

Egy többszintes sírhelyen temették el, ahol több sor sírkamra épült egymásra.

A temetőben működő temetkezési társaság vezetőjének küldött levelében Lau azt írta, hogy az ideális megoldás az lenne, ha Amanda Elk holttestét eltávolítanák a temetőből, és egy nem zsidó temetőben temetnék újra.

„Egy nem zsidó nőről van szó, aki ortodox nőnek adta ki magát, misszionárius volt, sőt, megpróbált embereket a zsidóságtól eltéríteni”

— írta Lau.

„Azok iránt a zsidók iránti tiszteletből, akik azért vásároltak sírhelyet, hogy zsidó sírhelyen temessék el őket, és e kívánságuknak megfelelően nyugszanak e temetőben, minden erőfeszítést meg kell tenni annak érdekében, hogy őt [Elket] egy nemzsidó sírhelybe helyezzék át”

— mondta a főrabbi.

Lau szerint, ha ez nem lehetséges, kerítést kell emelni Elk sírhelye és az ugyanott eltemetett zsidók sírhelye között.

Nem világos azonban, hogy ez hogyan lenne lehetséges, tekintve a többszintes sírhelyet, amelyben mindkét nőt eltemették.

Néhány évvel ezelőtt egy hasonló helyzetben Rishon L’Tzionban a Legfelsőbb Bíróság megtagadta egy keresztény sírjából való exhumálást.

Lau megjegyzései egy június elején közzétett kimerítő ítéletet követnek, amelyet Shlomo Shraga rabbi, a „Baruch She’amar” jesiva vezetője és a neves rabbinikus bíró, Baruch Shraga rabbi fia hozott nyilvánosságra, aki szintén úgy döntött, hogy jobb lenne Elk exhumálása és áthelyezése egy nem zsidó sírhelyre.

Shraga úgy döntött, hogy mivel a Legfelsőbb Bíróság egyértelművé tette, hogy

ilyen esetekben nem lehet exhumálni a nem zsidót, helyette az ugyanabban a parcellában eltemetett zsidó személyt kell exhumálni és újratemetni.

Yitzhak Yosef főrabbi támogatta Shraga döntését.

Zsidó gén: rasszista gyakorlat-e a zsidóság DNS-vizsgálata?

Ortodox rabbik is elítélik a genetikai vizsgálatot, mely szerintük ellenkezik a zsidó törvényekkel.