A német emberek aggódnak a szólásszabadságért

Németországban az Allensbach Közvéleménykutató Intézet 1953 óta rendszeresen végez kutatásokat annak kapcsán, hogy a lakosság hogyan vélekedik, a politikai véleménynyilvánításhoz szabadságáról – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung alapján az MCC Magyar-Német Intézete.

A hatvanas évektől kezdve rendszerint a megkérdezettek legalább kétharmada vélekedett úgy, hogy szabadon kinyilváníthatja nézeteit és elmondhatja véleményét.

A 2021-es júniusi adatok szerint azonban a statisztika az utóbbi időben nagyot változott:

ma már csupán a megkérdezettek 45 százaléka vélekedik úgy, hogy bármilyen körülmények között hangot adna politikai véleményének; 44 százalékuk viszont ma már úgy gondolja, jobban jár, ha inkább nem mondja ki, amit gondol, ha politikai jellegű témákról van szó.

A közvéleménykutatás arra is választ adott, hogy melyek azok a témák, amelyek esetében a németek úgy érzik, meg kell válogatniuk szavaikat, hogy senkit nem sértsenek meg véleményükkel.

Ilyen volt többek között a genderhez igazodó nyelvhasználat, az iszlám témaköre vagy éppen a patriotizmus.

Nyugat-Európa: A lakosok nagy része szerint összeegyeztethetetlen az iszlám saját kultúrájukkal

Egy friss nemzetközi felmérés válaszadóinak fele Németországban és Franciaországban úgy véli, hogy az iszlám és a nemzeti értékek nem összeegyeztethetők.