Nyugat-Európa: A lakosok nagy része szerint összeegyeztethetetlen az iszlám saját kultúrájukkal

Egy friss nemzetközi felmérés válaszadóinak fele Németországban és Franciaországban úgy véli, hogy az iszlám és a nemzeti értékek nem összeegyeztethetők.

A YouGov friss felmérése szerint a keresztény többségű nyugati országokban a lakosság jelentős része úgy véli, hogy az iszlám és a nemzeti értékek nem összeegyeztethetők – derül ki a Migrációkutató Intézet által közzé tett összefoglalóból.

Németországban és Franciaországban a közvélemény-kutatásban résztvevők közel fele, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban közel egyharmada gondolta úgy, hogy az iszlám és a nemzeti értékek között alapvető ellentétek állnak fenn. Ezzel ellentétben, a közel-keleti és az észak-afrikai lakosság kisebb része vélekedik hasonlóan a kereszténységről.

Arra a kérdésre, hogy összeegyeztethető-e a kereszténység az ország nemzeti értékeivel a szaúdiak 25 százaléka, az algírok 22 százaléka felelt nemmel, de ez az arány még alacsonyabb az Egyesült Arab Emirátusok esetében, ahol 13 százalék, Egyiptomban pedig csupán 7 százalék lát alapvető ellentétet.

A felmérésben részt vevő négy nyugati országban megállapították, hogy az iszlámra sokkal kedvezőtlenebből tekintenek, mint más vallásokra. Franciaországban a megkérdezettek 49 százaléka vélekedett negatívan az iszlámról, Németországban 53 százalék. Az USA-ban és az Egyesült Királyságban ez az arány 30 százalék körüli volt.

Algériában és Szaúd-Arábiában a megkérdezettek valamennyivel több mint 40 százaléka tekint a kereszténységre kedvezőtlenül, Egyiptomban ez az arány 28 százalék, az Egyesült Arab Emirátusokban csak 13 százalék.

A tanulmány további részletes eredményei angol nyelven a YouGov honlapján érhetőek el.