Éhínség vár Észak-Koreára

Kim Dzsongun ezúttal a szélsőséges időjárást, a koronavírus-járványt és a kínai kereskedelemtől való elszigeteltséget okolta az újabb, fenyegető élelmiszerválságért Észak-Koreában – írja a DW-re hivatkozva az Index.

Phenjanban azt állították: az ország sokáig vírus- és járványmentes volt, mert lezárta a kínai határokat, most azonban épp a határzár a válság egyik kiváltó oka. Kína ugyanis Észak-Korea legfontosabb kereskedelmi partnere és ellátója.

Kim Dzsongun a tudósítások szerint közölte a pártvezetéssel, hogy a járvány „elhúzódó jellege” miatt meghosszabbítja a zárlatot. Az észak-koreai vezetés korábban azt állította, hogy az országban egyetlen koronavírusos fertőzöttet sem regisztráltak, de szakértők ezt kizártnak tartják.

Észak-Korea egészségügyi infrastruktúrája ingatag, ráadásul az ország folyamatos gyógyszerhiánnyal küszködik. Elemzők szerint egy járvány félelmetes következményekkel járna az országban. Egy tavalyi katonai parádén Kim bocsánatot kért az észak-koreai néptől, amiért nem kezelte megfelelően a nemzeti kihívásnak tekintett járványt – emlékeztet a Deutsche Welle.

A teljes cikk itt olvasható.

Tömegmészárlással és gyermekgyilkolással vádolja Izraelt Észak-Korea

Phenjan azután tett közzé erről közleményt, hogy májusban több ezer rakétát lőttek terroristák a zsidó államra.