Bomba robbant egy izraeli tudósító otthonában

Robbanóeszköz robbant csütörtökön az Ynet arab ügyekért felelős tudósítójának, Hasszán Saalan új otthonában, Baka al-Garbijjében.

A robbanás károkat okozott a ház első és a második emeletén. Sérülés nem történt, mivel a család csak a jövő hónapban tervezte a beköltözést – írja az Új Kelet online izraeli-zsidó hírportál.

Saalannak és feleségének a robbanás idején kellett volna megérkeznie a házhoz, de néhány órát késtek.

A rendőrséget a helyszínre hívták, miután a robbanás az egész városban hallható volt.

A gyanú szerint két férfi motorkerékpárral érkezett a házhoz, egyikük átugrott a kerítésen és elhelyezte a robbanóeszközt.

Omer Barlev közbiztonsági miniszter (Munkapárt) pénteken beszélt Saalannal, és megfogadta, hogy határozott lépéseket tesz az újságírók elleni erőszak ellen.

,,Elmondtam neki, hogy az izraeli rendőrség komolyan veszi az ellene irányuló fenyegetéseket, és hogy nem engedem, hogy az újságírók elleni erőszak megválaszolatlan maradjon az én szolgálatom alatt” – mondta Barlev.

Két hete két álarcos támadó több tucat golyót lőtt ki Saalan tajbei otthonára és járművére.

A golyók közül három Saalan négyéves fia és 13 éves kislánya ágya közelében csapódott be, akik a támadás idején a szobájukban voltak. Sérülés nem történt, de anyagi károk keletkeztek.

Az egyik golyó mindössze 10 centiméterrel csapódott be a kislány fejétől.

A lövöldözők a támadás előtt körülbelül egy órán át a ház előtt voltak, és kérdezősködtek a szomszédoknál, hogy hol lakik Saalan. Miután körülbelül 1 óra 50 perckor kilőtték a golyókat, egyikük Salaan nevét kiabálta, arabul átkozva.

Elior Levy * אליאור לוי on Twitter: „הלילה ירו חמושים על ביתו ורכבו של עמיתי וחברי חסן שעלאן, כתבנו לענייני ערביי ישראל. חסן נשוי ואב לילדים קטנים. הוא, אשתו וילדיו שהו בבית כשכדורי רובה פילחו אותו.עמיתיי העיתונאים: דמיינו בנפשכם את התחושה. שיורים לכם על המבצר הפרטי, על הילדים.זה מה שקרה לחסן.אנא אל תשתקו! pic.twitter.com/VYTSo5xtZh / Twitter”

הלילה ירו חמושים על ביתו ורכבו של עמיתי וחברי חסן שעלאן, כתבנו לענייני ערביי ישראל. חסן נשוי ואב לילדים קטנים. הוא, אשתו וילדיו שהו בבית כשכדורי רובה פילחו אותו.עמיתיי העיתונאים: דמיינו בנפשכם את התחושה. שיורים לכם על המבצר הפרטי, על הילדים.זה מה שקרה לחסן.אנא אל תשתקו! pic.twitter.com/VYTSo5xtZh

Saalannak nem voltak ellenségei – jegyezte meg az Ynet, hangsúlyozva, hogy valószínűleg az arab közösségekben elkövetett bűncselekményekkel valamint a zsidó-arab vegyes városokban történt közelmúltbeli garázdálkodásokkal foglalkozó újságírói munkája miatt vették célpontba.

A támadás idején Saalan a következő riportján dolgozott, és először azt hitte, hogy kóbor lövedékekről lehet szó egy közeli lövöldözés miatt.

Az újságíró kapott már fenyegetéseket, de ezeket soha nem váltották be.

,,Vannak emberek, akik fenyegetnek, és ismerem őket, de végül mindig sikerül lecsillapítani a helyzetet” – mondta Saalan az Ynet-nek.

,,Ezúttal nem figyelmeztettek, hogy valaki ártani akar nekem. Nem tudom, ki lőtt és miért. Nem ártottam senkinek, nem állok hadilábon senkivel. Nem vagyok bűnöző, és semmilyen bűnszervezethez vagy pénzmosáshoz nincs közöm. Becsületes ember vagyok. Mindig mindenhol a helyszínen vagyok. Megölhettek volna vezetés közben, nem csak otthon.”

Az újságíró úgy véli, hogy ,,ezek a bűnözők üzenetet akartak küldeni – jobb, ha befogod a szádat. Nem akarják, hogy beszámoljunk az arab társadalomban zajló eseményekről. Nem félek senkitől. A szokásos módon dolgozom tovább. Mindig becsületesen végzem a munkám, és a dolgokat szakszerűen mutatom be.”

A teljes írás itt olvasható el.

Az izraeli arabok önpusztító viselkedéséről

Nem ez az első alkalom egy szerző szerint, hogy a palesztin-arabok megnyomták az „önpusztítás” feliratú gombot, elütve a kinyújtott zsidó kezet.