Orbán korábbi kampánytanácsadója segített megbuktatni Netanjahut

22 évvel ezelőtt George Birnbaum kampánystratégaként állt Benjamin Netanjahu mellett, amikor a volt miniszterelnök elvesztette első újraválasztási kísérletét — olvasható a Forward amerikai zsidó lapban.

Vasárnap Birnbaum, aki egykor Netanjahu kabinetfőnöke volt, a Knesszetben nézte végig, ahogy Netanjahu ismét elhagyja a színpadot. De ezúttal Birnbaumot az ellenfél csapatának segítésére szerződtették, hogy támogassa Naftali Bennettet véget vetni Netanjahu 12 éves uralmának.

A politikai tanácsadó nem mutatta semmi jelét annak, hogy bármi kétsége lenne amiatt, hogy korábbi ügyfelét a jelenlegi kliense váltja le.

„Az én elsődleges célom Izrael bármelyik vezetője esetében az, hogy megóvja országát a zsidó vér kiontásától”

— szögezte le Birnbaum.

„Ez az első és legfontosabb. Aztán jöhet minden más… Nagyon bízom abban a zsidó nép érdekében, hogy ez a kormány jó úton halad”.

De egy vasárnapi telefoninterjúban, azon a napon, amikor Netanjahu kormányzását hivatalosan is megdöntötték, Birnbaum azt sugallta, hogy talán még hallhatunk a volt miniszterelnökről.

„Éles eszű, energikus és szenvedélyes. Természetesen képes lehet a visszatérésre”

— mondta.

Az 51 éves Birnbaum azt jósolja, hogy Izrael új egységkormánya számára „igazi kihívás” lesz egy olyan ellenzéki vezetővel szemben tevékenykedni, aki több mint 30 éve uralja az izraeli politikai és diplomáciai színteret.

„Bibi mindenkinél jobban érti a politikát. Szerintem nagyon erős ellenzék lesz”

— jósolta, Netanjahura becenevén utalva.

Netanjahu egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy komoly kihívást intézzen a jobboldalról

— tette hozzá.

„Miniszterelnökként sokat tett az országért. Rendkívül elkötelezett Izrael állam és a zsidó nép iránt. És amíg van szava, addig azt fogja tenni, amit jónak tart a zsidó népnek, Izraelnek”

— mondta Birnbaum.

Egyedülálló lehetőség

Birnbaum, aki az elmúlt választási ciklusban Bennett vezető stratégájaként dolgozott, azt mondta, hogy az új kormány sorsa attól függ, hogy Bennett hogyan teljesít Izrael 13. miniszterelnökeként, és milyen konfliktusokkal kell szembenéznie.

„Nagyon okos politikus és fantasztikus üzletember. Üzletemberként azon kellett dolgoznia, hogy összehozza a különböző elképzelésekkel rendelkező embereket egy közös cél érdekében. És úgy gondolom, hogy ezek a tulajdonságai minden bizonnyal jó szolgálatot tesznek majd neki a koalíció irányításában”

— hangsúlyozta Birnbaum.

És bár Bennett megszegte egy kulcsfontosságú választási ígéretét, hogy soha nem alakít koalíciós kormányt a centrista Jáir Lapiddal és a baloldallal, de a választókat végül talán nem annyira érdekli, milyen kompromisszumokat kellett kötnie a győzelemhez.

„Amikor eljön az ideje, hogy induljon az újraválasztáson, az embereknek azt kell majd nézniük, hogy mit ért el. Ha sikeres lesz és jót tesz az országnak, akkor a választások előtti ígéretei nem fognak számítani. Senki sem fog emlékezni erre, ha miniszterelnökként sikeres lesz”

— véli a kampány stratéga.

Birnbaum elmondta, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy Bennett elindította miniszterelnöki kampányát, a stratégia soha nem az volt, hogy egyik, vagy másik táborba szorítsa magát.

„Mindig azt mondtam Naftalinak, hogy azért indulsz a választásokon, hogy győzz.”

Viszont attól a pillanattól kezdve, hogy Netanjahunak nem sikerült jobboldali kormányt összeállítania, Bennett több, mint királycsinálónak tartotta magát azzal, hogy rá tudta kényszeríteni a Netanjahu ellenes blokkot, hogy felajánlja neki az első helyet egy váltókormányban.

„Mesterien tárgyalt, és ezért minden elismerést megérdemel”

— fűzte hozzá a kampánytanácsadó.

Nem lesz könnyű feleszmélni a Netanjahu utáni érában

Izrael, éppen Netanjahu által kialakított helyzete miatt lehet életképesebb az új koalíció, mint azt sokan gondolják.

Amit onnan látsz

Birnbaum — aki több izraeli vezetőnek, köztük Ariel Sharon volt miniszterelnöknek is adott tanácsokat –, azt jósolja, hogy Bennett, a megszállt Ciszjordániában lévő izraeli települések annektálását pártoló egykori telepes vezető, új pozíciójában mérsékelni fogja nézeteit.

„Izrael miniszterelnökének naponta élet-halál döntéseket kell hoznia. Ez nagy felelősség, ami megváltoztatja az embert”

— szögezte le Birnbaum.

Felidézte, hogy Ariel Sharon mit mondott, amikor  azt magyarázza, miért volt hajlandó időnként feladni saját ideológiáját, miután hivatalba lépett:

„Amit innen látsz, azt onnan nem látod.”

Birnbaum kifejtette:

„Láttam, mit tesz a vezetés súlya egy olyan emberrel, aki egy ország vezetőjévé válik. … A vezetés nagyon nehéz döntéseket igényel, és azt jelenti, hogy egy kicsit fejlődni kell a gondolkodásmód és a retorika tekintetében”.

Bennett kapcsolata Washingtonnal alig néhány órával eskütétele után kezdődött, amikor Joe Biden elnök telefonon felhívta, aki éppen az Egyesült Királyságban tartózkodott a G7-ek csúcstalálkozóján. Ehhez képest Biden négy hetet várt beiktatása után, mielőtt felhívta Netanjahut. A Fehér Ház közölte, hogy a beszélgetés során

Biden világossá tette, hogy elmozdulást vár az izraeli-palesztin békefolyamatban,

— amiről viszont a miniszterelnöki hivatal által a hívásról kiadott leirat nem tett említést.

Birnbaum elmondta, hogy

azt tanácsolná a Biden-kormánynak, hogy vegye figyelembe a kormány különleges összetételét, mielőtt olyan nyomást gyakorolna rá, amely szétzilálhatja azt:

egy páratlanul sokszínű koalícióról van szó, amely konzervatív és baloldali pártokat, valamint – Izrael történetében először – arab pártokat is magában foglal.

„A Biden-kormány helyében én sok közös pontot találnék”

— mondta.

Biden már gratulált is Bennettnek, majd fel is hívta telefonon

Naftali Bennett miniszterelnök eskütétele után Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatban gratulált, amelyet nem sokkal ezután telefonhívással is megerősített.

Keserédes pillanat

Birnbaum Los Angelesben született, és Atlantában nőtt fel, ahol a városi Yeshiva High School diáktanácsának elnökeként korán belekóstolt a politikába. Először 1996-ban kezdett Netanjahunak dolgozni, mint a néhai Arthur Finkelstein republikánus tanácsadó és Netanjahu győzelmének agytrösztje, Arthur Finkelstein munkatársa. Birnbaum később Netanjahu kabinetfőnöke lett.

„Arthur Finkelstein miatt van karrierem. A világ különböző országaiban dolgoztunk, de Izrael igazán különleges volt számunkra, mert zsidók vagyunk, mert holokauszt-túlélők fiai és unokái vagyunk”

— emlékezett vissza munkatársára.

Később, Finkelstein 2017-ben bekövetkezett haláláig partnerek lettek, Birnbaum pedig azóta  számos világvezető megválasztásában segédkezett, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnökében.

„Minden nap hiányzik Arthur. Mert a halála napjáig nemcsak a társam, hanem a mentorom is volt”.

Azon tűnődött, mit mondott volna Finkelstein egy olyan napon, mint a tegnapi, amely Netanjahu uralkodásának, és egy korszaknak a végét jelentette.

„Szívesen beszélgetnék vele erről”

— mondta George Birnbaum.

Orbán Viktor gratulált Izrael új miniszterelnökének

Izrael és Magyarország szoros együttműködése az elmúlt években megszilárdult, és a magyar kormányfő ennek folytatását várja.