A Palesztin Hatóságot nyugtalanítja Egyiptom és a Hamász közeledése

A Palesztin Hatóságot az is aggasztja, hogy Egyiptom továbbra is támogatja Mohammad Dahlánt, a Fatah leköszönt vezetőjét, Mahmúd Abbász palesztin elnök egyik fő riválisát — írja a The Jerusalem Post.

Az egyiptomiakat viszont állítólag felháborítja Abbász állítólagos kísérlete, hogy akadályozza Kairó erőfeszítéseit, hogy hozzájáruljon a Gázai övezet újjáépítéséhez az Izrael és a Hamász közötti múlt havi harcok után.

Abdel Fattah al-Szíszi egyiptomi elnök 500 millió dollárt ígért a Hamász által uralt Gázai övezet újjáépítésére. Több tucat mérnököt, buldózert és darut is küldött a Gázai övezetbe, hogy segítsenek az újjáépítési erőfeszítésekben.

„Egyiptom a hátunk mögött tevékenykedik” – mondta egy magas rangú palesztin tisztviselő Rámalláhban. „Az egyiptomiak közvetlenül a Hamásszal dolgoznak együtt az újjáépítési erőfeszítéseken, figyelmen kívül hagyva a Palesztin Hatóság szerepét”.

A tisztviselő cáfolta azokat az állításokat, hogy Abbász azon dolgozna, hogy akadályozza Egyiptom erőfeszítéseit a Gázai övezetben.

A Rámalláh és Kairó közötti feszültségek a Palesztin Hatóság azon követelésével is összefüggnek, hogy felügyelje a katari készpénztámogatások Gázai övezetbe való bejutását – jelentette a The New Arab online hírportál.

A pénzt a ramallahi Palesztin Hatóság kormányán keresztül kell eljuttatni a Gázai övezetbe, hogy az ne kerüljön a Hamász kezébe – tájékoztatta a Palesztin Hatóság az egyiptomiakat a jelentés szerint.

A Palesztin Hatóság állítólag aggódik a Hamász azon követelése miatt is, hogy a Fatah bebörtönzött vezetője, Marwan Barghouti is szerepeljen az Izraellel kötött fogolycsere-megállapodásban.

A Palesztin Hatóság attól tart, hogy egy ilyen lépés tovább növelné a Hamász népszerűségét a palesztinok körében, amely az Izraellel folytatott 11 napos harcok után máris megnőtt.

A múlt héten Kairóba látogató Iszmail Haníje Hamász-vezető találkozott Barghouti feleségével, Fadvával, és megvitatta vele az Izraellel való fogolycsere kérdését.

Barghouti öt életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy izraeli börtönben a második intifáda idején izraeliek ellen elkövetett terrortámadások sorozatában játszott szerepe miatt. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy egy palesztinai elnökválasztáson legyőzné Abbászt és más jelölteket.

Egyiptom a múlt héten meglepő módon lemondta a palesztin frakciók tervezett kairói találkozóját, amelyen a Gázai övezet újjáépítési erőfeszítéseiről és a palesztin egység megvalósításának módjairól tárgyaltak volna.

Palesztin források szerint a találkozó lemondásáról azért döntöttek, mert Egyiptom elégedetlen Abbásszal és a Palesztin Hatóság vezetésével az újjáépítéssel és a Hamász-Fatah szakadás megszüntetésével kapcsolatos legújabb álláspontjuk miatt.

Abbász elutasította az egyiptomi meghívást, hogy részt vegyen a palesztin frakciók találkozóján – jelentették a források.

Az egyiptomiak annak ellenére mondták le a találkozót, hogy a frakciók képviselői már megérkeztek Kairóba.

A Palesztin Hatóság ellenzi, hogy a Hamász bármilyen szerepet kapjon az újjáépítési erőfeszítésekben, ragaszkodik ahhoz, hogy egyedül a ramallahi kormány legyen a felelős.

A palesztin vezetést meglepte, hogy az egyiptomiak sok palesztint hívtak meg a Gázai övezetből Kairóba az újjáépítési erőfeszítésekről szóló tárgyalásokra – mondta a palesztin hatósági személy.

„Ezt a lépést nem egyeztették előre a Palesztin Hatósággal” – mondta a tisztviselő.

A múlt héten a Palesztin Hatóság magas rangú küldöttséget küldött Kairóba Ziad Amr miniszterelnök-helyettes vezetésével, hogy tárgyalásokat folytasson egyiptomi tisztviselőkkel a Gázai övezet újjáépítésével kapcsolatos vita megoldásának módjairól.

A küldöttség tagjai megismételték Abbász álláspontját, miszerint a Gázai övezet újjáépítéséért egyedül a Palesztin Hatóságnak kell felelnie.

Az egyiptomiakat állítólag az is frusztrálja, hogy Abbász nem hajlandó rendezni a Hamásszal és azzal a Dahlánnal fennálló nézeteltéréseit, aki állítólag szoros kapcsolatban áll Sziszivel.

Az Egyesült Arab Emírségekben élő Dahlán az elmúlt években javította kapcsolatait a Hamásszal. A közeledés részeként a Hamász engedélyezte, hogy a Gázai övezetből elmenekült Dahlán-hívők tucatjai visszatérhessenek otthonukba.

Az elmúlt öt évben Szíszi többször is megpróbálta meggyőzni Abbászt, hogy ássa el a csatabárdot Dahlánnal, de kudarcot vallott.

Az elmúlt hetekben a Palesztin Hatóság biztonsági erői több mint 150 Dahlán támogatót tartóztattak le vagy idéztek be kihallgatásra Ciszjordániában, ami fokozta a feszültséget Rámalláh és Kairó között.

A Palesztin Hatóság emellett újrakezdte a Hamász támogatóival szembeni biztonsági szigorítást Ciszjordániában, szabotálva ezzel Kairó erőfeszítéseit, hogy véget vessen az Abbász Fatah-frakciója és a gázai terrorista csoport közötti rivalizálásnak.

Egyiptom visszaveszi az ellenőrzést a Gázai övezet felett?

Az építőipari berendezések belépése az első alkalom, hogy Egyiptom az 1967-ig uralt tengerparti enklávéba lép.