Egyiptom visszaveszi az ellenőrzést a Gázai övezet felett?

A múlt pénteken a Gázai övezetbe behatoló tucatnyi egyiptomi buldózer, daru és teherautó látványa néhány palesztint arra késztetett, hogy elgondolkozzanak azon, vajon Egyiptom visszatér-e a tengerparti enklávéba, amelyet 1948 és 1967 között uralt — írja a The Jerusalem Post.

Az egyiptomi döntés, hogy építőipari felszereléseket és mérnököket küld a Gázai övezetbe, Kairó azon ígéretével összefüggésben született, hogy hozzájárul az Izrael és a Hamas közötti közelmúltbeli harcok utáni újjáépítési erőfeszítésekhez.

Abdel Fattah Sziszi egyiptomi elnök 500 millió dollárt ígért a harcok során lerombolt házak és épületek újjáépítésére.

Az egyiptomi építőcsapatok jelenléte a Gázai övezetben azt jelenti, hogy a Hámász és más palesztin csoportok nem tudják folytatni az Izrael elleni rakétatámadásokat – mondták palesztin források a The Jerusalem Postnak.

„Nehéz lesz a Hámásznak újabb harcokat kezdeményeznie Izraellel, amikor sok egyiptomi van a Gázai övezetben” – mondta az egyik forrás. „Ha a Hámász vagy a palesztin Iszlám Dzsihád elkezd rakétákat lőni Izraelre, miközben egyiptomi építőcsapatok dolgoznak a Gázai övezetben, akkor a két csoport tengelyt akaszt Egyiptommal”.

A források szerint az egyiptomiak figyelmeztették a Hámász vezetőjét, YJáhjá Szinvárt, hogy ne kezdeményezzen újabb harcokat, amíg Kairó folytatja a Gázai övezet újjáépítésére irányuló erőfeszítéseit.

Az 1948-as függetlenségi háború idején az Arab Liga létrehozta az „össz-palesztin kormányt” az egyiptomiak által ellenőrzött Gázai övezet kormányzására. Az enklávéban élő palesztinoknak „össz-palesztin” útleveleket adtak ki. Egyiptomtól azonban nem kaptak állampolgárságot. Az Összpalesztin Kormány 1959-es feloszlatása után Egyiptom 1967-ig továbbra is saját ellenőrzése alatt tartotta a Gázai övezetet.

Az egyiptomiak azonban soha nem annektálták a Gázai övezetet, és úgy döntöttek, hogy katonai kormányzó útján igazgatják azt.

„Sok pletyka kering arról, hogy az egyiptomiak azt tervezik, hogy visszatérnek a Gázai övezetbe” – mondta egy veterán palesztin újságíró a Hamas által uralt tengerparti enklávéban. „Sokan itt meg vannak győződve arról, hogy az egyiptomiak által támogatott újjáépítési munkálatok részei annak a tervnek, hogy előkészítsék az utat egy állandó egyiptomi biztonsági jelenlét számára a Gázai övezetben”.”

Az egyiptomiak döntő szerepet játszottak a május 21-én életbe lépett Izrael-Hámász tűzszünet elérésében.

Az egyiptomi Általános Hírszerző Szolgálat vezetője, Abbász Kamel a múlt héten ritka látogatást tett a Gázai övezetben, ahol találkozott a Hamas és más palesztin frakciók vezetőivel, és megvitatta velük a tűzszünet fenntartásának és az újjáépítési erőfeszítéseknek a módjait.

Néhány palesztin politikai elemző úgy véli, hogy Kamel látogatása a Gázai övezetben annak jele, hogy Egyiptom jelentős szerepet kíván játszani a tengerparti enklávéban és általában a palesztin színtéren.

„Nem hiszem, hogy Egyiptom vissza akar térni azokhoz az időkhöz, amikor a Gázai övezetet igazgatta” – mondta egy elemző a Postnak. „De Sziszi döntése, hogy hozzájárul az újjáépítési erőfeszítésekhez azt mutatja, hogy erősen nagyon is akar venni mindenben, ami a Gázai övezetet érinti”.

Az elemző szerint Egyiptom és a Hámász közötti kapcsolatok az elmúlt években javultak.

Az Egyiptom és a Hámász közötti kapcsolatok feszültek voltak, amikor Sziszi 2013-ban hatalomra került, miután Mohamed Morszi elnököt megbuktatta és betiltotta a Muzulmán Testvériséget. 2015-ben egy egyiptomi bíróság a Hámászt, a Muzulmán Testvériség egyik ágát terrorszervezetként sorolta be.

Morszit és a Muzulmán Testvériség más tagjait később azzal vádolták, hogy a Hámász és Irán számára kémkedtek.

Néhány évvel ezelőttig az államilag ellenőrzött egyiptomi média azzal vádolta a Hamas-t, hogy segítette a muszlim terroristákat, akik a Sínai-félszigeten megtámadták az egyiptomi biztonsági erőket.

A Hámász határozottan tagadta a vádakat, mondván, hogy nem avatkozik be egyetlen arab ország belügyeibe sem.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke nagyra értékeli azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Egyiptom tesz a helyzet megnyugtatására és a Gázai övezet újjáépítési munkálatainak segítésére – mondta a Postnak egy ramallahi palesztin tisztviselő.

Elutasította a Gázai övezet egyiptomi ellenőrzésének esetleges visszaállításáról szóló beszélgetéseket.

„Az egyiptomiak a palesztin nemzeti megbékélés elérésén és Ciszjordánia és a Gázai övezet újraegyesítésén dolgoznak” – mondta a tisztviselő. „Ezért hívták meg Kairóba több palesztin frakció képviselőit. Az egyiptomiak támogatják egy palesztin állam létrehozását Ciszjordániában, a Gázai övezetben és Kelet-Jeruzsálemben”.

A gázai tűzszünet Egyiptom regionális szerepére helyezi a hangsúlyt

Az izraeli-palesztin tűzszünet elérése jól jön Egyiptomnak, aki nem tudott eddig kapcsolatot kialakítani a Biden-kormánnyal.