Ortodox zsidó anyuka is küzd az amerikai Ninja Warriorban

A 35 éves Liba Yoffe az első ortodox zsidó nő, aki részt vesz a népszerű fitnesz versenyen – amely jelenleg a 13. évadban fut az NBC-n -, és amely hihetetlenül nehéz akadálypályákkal feszegeti a sportos versenyzők teljesítményének határait — írja a Kveller.com.

Bár sok sportoló jelentkezik a műsorba, Yoffe egyértelműen kivételes eset. Bemutatkozó videója az erejéről tanúskodik – és itt nem csak a fizikai erőre gondolunk. (Bár azt el kell mondani: Yoffe lehet, hogy csak 150 centiméter magas, elképesztően erős és fitt!). Yoffe hihetetlenül nagy erőt merít az ortodox zsidó hagyományok iránti mélységes szeretetéből és tiszteletéből is.

A bemutatkozó videó azzal kezdődik, hogy Yoffe-t megismerteti a nézőkkel tizenéves lánya, Tehilla, aki alopecia areata-ban (foltos hajhullás) szenved, és akinek Yoffe fitnesz inspirációjának eredeti forrását tulajdonítja.

Amikor lányánál 2 éves korában diagnosztizálták a hajhullással járó betegséget, Yoffe megígérte magának, hogy magabiztos és erős példakép lesz a lánya számára – és azóta csak pozitívan hatott még több nőre.

Fittneszútja során Yoffe észrevette, hogy valami hiányzik a vallási közösségéből: a híd a sportoló nők és a hitük iránti elkötelezettségük között. Ahelyett, hogy egymáson kívül léteznének, Yoffe meg akarja mutatni a lányoknak és nőknek, hogy a vallás iránti elkötelezettség és a fitnesz harmonikusan együtt élhet.

Yoffe, aki egy ortodox közösségben nőtt fel a New York-i Far Rockawayben, és most Phoenixben él, élő bizonyíték arra, hogy ezek a szenvedélyek megférnek egymás mellett. Az „American Ninja Warrior” nem először vesz részt fitnesz versenyen – korábban erőemelőként edzett, rekordokat döntött és nagyot lépett előre ezen a pályáján. De mindez nem számított, amikor kizárták a versenyből, mert a bírák nem engedték, hogy szoknyát és sejtelt (parókát) viseljen. Sok ortodox nő számára hagyomány, hogy szerényen öltözködik, és a bírók többszöri kérés után sem voltak hajlandók vallási kivételt tenni Yoffe számára.

Ez volt az egyik oka annak, hogy jelentkezett az „American Ninja Warrior” versenyre. Ahogy Yoffe a videóban elmagyarázza: „Hiszem, hogy én lehetek az, aki megmutathatja a nőknek és lányoknak a világ minden táján, hogy lehetséges megtartani a hitedet, és versenyezni az atlétikában, boldogulni és erős nőnek lenni kívül – belül.”.

Yoffe minden tevékenységében a nők megerősítésének szentelte magát. Ő a Spirit Fit Life alapítója és vezérigazgatója, egy fitnesz vállalkozásé, amely a nőknek segít megtalálni az „erőt belülről kifelé” a wellness, a tudatos táplálkozás és a testmozgás segítségével. Yoffe a Hadassah Magazine-nak így nyilatkozott: „Nem lehet tartós változást elérni anélkül, hogy mélyre ásnánk a szokások és a személyes kiváltó okok megváltoztatásában. Ez nem egy diéta vagy egy egyformára szabott program. Belülről kezdjük, mert ott indul az igazi átalakulás.” Yoffe képzett szülésfelkészítő és dúla is. Na, ez az a zsidó anya, aki mindent tud!


Nézze meg Liba Yoffe bemutatkozó videóját:

Yoffe azt is megjegyzi, hogy az erőemelő-versennyel szöges ellentétben az „American Ninja Warrior” „nagyon befogadó volt”.

A producerek kóser ételeket biztosítottak, és még a randevúkat is áthelyezték a kedvéért. Úgy tűnt, még a hitét is hangsúlyozták, teljes szoknyáját is felvették a felvételeken, amire Yoffe szerint büszke volt.

Bár ez az első alkalom, hogy részt vesz egy olyan versenyen, mint az „American Ninja Warrior” (ami miatt a köznyelvben „kezdő nindzsaként” emlegetik), azt mondja, hogy nem ez lesz az utolsó alkalom, amikor versenyez, és elmondta Hadassahnak: „Jövő ilyenkor… ez egy teljesen más történet lesz”.

Instagramja szerint Yoffe még nem tudja, hogy mikor jelenik meg. (Hadassah szerint a versenyzőknek csak körülbelül 30 százaléka látja adásban a versenyét.

Bármi is történik a versenyen, mi szeretnénk Libának szívből mazel tovot kívánni hihetetlen eredményeihez. Alig várjuk, hogy lássuk, mit csinál legközelebb!

Szombat helyett péntek: átszervezést kér a tokiói olimpián egy ortodox futónő

Bracha „Beatie” Deutsch szerint az Olimpiai Bizottságnak figyelembe kellene vennie a vallás alapú kéréseket.