Szombat helyett péntek: átszervezést kér a tokiói olimpián egy ortodox futónő

Az izraeli olimpiai csapatot erősítő ortodox nő, akinek eredményeiről mi is beszámoltunk korábban, azzal a kéréssel fordul a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, hogy a hosszútávfutás versenyszám fő eseményét ne szombaton tartsák meg – írja a The Algemeiner.

Bracha „Beatie” Deutsch, aki az Egyesült Államokbeli New Jersey-ből vándorolt ki Izraelbe az angol Daily Telegraphnak azt nyilatkozta, két feltétele van annak, hogy indulhasson az olimpián. Ezekből az egyik csak rajta múlik.

A 30 éves ötgyermekes anyuka ugyanis egészen kicsivel van csak lemaradva az olimpiai kvalifikációhoz szükséges időtől, 2 óra 29 perc és 30 másodperc helyett eddigi legjobb eredménye 2 óra 32 perc volt hosszútávon.

„Amikor célul tűztem ki, hogy Izraelt képviselhessem az Olimpián, az olimpiai maraton szám vasárnapra lett kiírva, ezt módosították később szombatra” – mondta Deutsch.

Bracha Deutsch a jeruzsálemi maraton után (fotó: Facebook)

A maratoni futónő azt reméli, sikerrel jár majd kérése annak ellenére, hogy eddig erre nem sok esély volt. Talán most, hogy a játékokat 2021-re tették, lehet remény arra, hogy a bizottság megváltoztassa a versenynaptárat.

„Azt kértem a Bizottságtól, cseréljék fel az olimpiai futás versenyszámot a péntekre kiírt hosszútáv gyaloglással” – mondta Deutsch, aki 19 éve váltott hazát és telepedett le Izraelben, és aki úgy gondolja, az Olimpiai Bizottságnak figyelembe kellene vennie a vallás alapú kéréseket.

„Nem gondolnám, hogy az egész világnak feje tetejére állnia az én vallási kérésem miatt, ugyanakkor az Olimpia eszmeisége miatt kellene kérésemet megfontolni, mely minden nemzet, minden nép, kultúra, vallás és bőrszín egyesítője.”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője Deutsch kérését a Daily Telegraphnak úgy kommentálta: „A sportolók érdekei mindenekelőtt vannak, főként ami az egészségüket és jólétüket illeti, azonban nem áll módunkban a versenynaptárt egyes résztvevők kérésének megfelelően megváltoztatni.

Izraeli ortodox zsidó nő nyerte a félmaratont Miamiban

Beatie Deutsch 30 éves, ötgyermekes édesanya nyerte a Miamiban tartott félmaratont.