A nyugati média már meg sem próbál objektív lenni Izrael kapcsán

Meglehetősen egyoldalú megközelítés övezte a palesztinokról szóló előadásokat Sydney egyik legnevesebb újságíró iskolájában.

„A valóság rögzítése nem az objektív újságírást jelenti, hanem egyfajta portré ajánlása arról, hogy mi történik a helyszínen”

– ilyen és ehhez hasonló mondatok hangoztak el két zsidó diák beszámolója szerint a Sydney Műszaki Egyetem (UTS) egyik kurzusán a közelmúltban.

A „Palesztina és média” nevet viselő előadássorozat a Zoomon zajlott, ahol több vendég is meredek megjegyzéseket tett. Samah Sabawi palesztin író például azt a kérdést tette fel:

„mi az objektív, amikor egy megszállóval és megszállottal, vagy egy elnyomóval és elnyomottal van dolgod?”.

Antony Loewenstein, közismerten Izrael-kritikus zsidó szerző pedig azt mondta, hogy az „objektivitás azt sugallná, hogy két egyenlő oldal létezik”. Míg egy másik tanár azt állította, hogy Izrael célja valójában az Al Jazeera és Associated Press (AP) elnémítása volt, amikor megsemmisítette a médiumoknak is otthont adó Hamász-központot májusban.

A kurzust elvégző zsidó diákok az Australian Jewish News nevű portálnak arról számoltak be, hogy az ő kérdéseiket figyelmen kívül hagyták a panelbeszélgetések során, továbbá az egyetem részéről rendszeresen hasonló hozzáállást tapasztalnak.

„Az egyetemen eltöltött éveim alatt az Izraelt támogató zsidó hangokat sosem hallották meg. Ezzel hozzájárultak, hogy zsidó diákként kiközösítéseket, marginalizációt, diszkriminációt és fizikai veszélyt éljek át”

– fogalmazott egyikük.

Az ügy kapcsán az egyetem nem reagált a média megkeresésére, de a panelbeszélgetés moderátora megszólalt, és azt mondta, hogy szerinte „nem lehetséges, és nem is cél”, hogy minden oldalt megszólaltassanak az ellenkező nézetek képviselői közül.

Néhány magyar hírportál más dimenzióból figyeli az izraeli eseményeket

Néhány magyar sajtótermék mintha fordítva szemlélné az eseményeket. Rövid sajtószemlénk következik.