Izrael új egészségügyi minisztere fel akarja oldani a meleg férfiakat a véradásban akadályozó korlátozásokat

Izrael új egészségügyi minisztere, Nitzan Horowitz az ország új kormányának tagjaként vasárnap tett eskütétele utáni első intézkedései között arra törekszik, hogy feloldja a meleg férfiak véradására vonatkozó korlátozásokat — írja az Algemeiner.

Horowitz a Magen David Adom (MDA) véradói kérdőívéből teljesen ki akarja venni a férfiak közötti szexuális tevékenység idejének létére vonatkozó kérdést.

Jelenleg a személyes véradói kérdőív egyik kérdése azt firtatja a férfi donorjelölteknél, hogy az elmúlt 12 hónapban folytattak-e azonos nemű kapcsolatot, amit a meleg közösség tagjai és mások diszkriminatív intézkedésként bíráltak.

Horowitz – aki az új kormányban a Meretz pártot vezeti, és Izrael történetében a második nyíltan meleg Knesszet-tag – a változtatást úgy fogja végrehajtani, hogy a meleg férfiak szexuális aktivitástól függetlenül adhassanak vért.

A korlátozást részben azért vezették be, mert a homoszexuális férfiakat a véradás szempontjából magas kockázati csoportnak tekintették, mivel statisztikailag nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg a HIV-vírussal. A jelentés szerint Izraelben az elmúlt években csökkent a HIV-vírus általános fertőzöttségi aránya, többek között a meleg közösség körében is.

Az elmúlt években számos ország felülvizsgálta a más férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak véradására vonatkozó politikáját. A fő gondot az jelentette, hogy a vérellátás biztonságát a meleg és biszexuális férfiak megbélyegzése nélkül egyensúlyba hozzák.

Izraelben a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) jogokat a Közel-Kelet legfejlettebbjeiként emlegetik. Tel-Aviv városát a „Közel-Kelet meleg fővárosának” tartják, köszönhetően virágzó és támogatott LMBT közösségének, amely évente melegfelvonulást tart, több tízezer embert vonzva a világ minden tájáról.

Horowitz terve egybeesik az Izraelben és világszerte június 14-én ünnepelt Nemzetközi Véradó Nappal. Az MDA vérellátó szolgálat adatai szerint a legutóbbi véradó nap óta 271 305 egység vért adtak, ebből 48 447 új donor idén teljesítette első véradását.

A nemenkénti elemzés szerint a véradások mintegy 68,5%-át férfiak, 31,5%-át pedig nők teljesítették. Az MDA adataiból az is kiderült, hogy az IDF katonái 68 875 egység vért adtak, ami az Izraelben az elmúlt évben leadott összes véradás egynegyedét jelenti. Összességében a véradások 800 000 beteg, sérült és kismama életének megmentéséhez járultak hozzá az országban.

Harari: a meleg-emancipáció még visszaüthet

A neves történész pesszimista véleményének igazolásához többek között Magyarországot emelte ki.