Harari: a meleg-emancipáció még visszaüthet

Juval Noah Harari, korunk egyik legnépszerűbb történésze cikket írt a meleg emancipációról a Guardian hasábjaira.

A neves izraeli történész, aki maga is homoszexuális, arról írt, hogy a melegek egyre nagyobb elfogadása akár még egy olyan időszakot is eredményezet, amikor nehéz elrejteni az ember szexuális irányultságát, és üldöztetéshez vezethet.

A Sapiens és a Homo Deus sikerkönyvek szerzője párhuzamot vont a zsidóság 19. századi emancipációja, illetve a meleg-emancipáció között.

Harari úgy véli, hogy

„a történelem ritkán halad egyenes vonalként. Semmi okunk sincsen azt gondolni, hogy az LGBT-felszabadítás elkerülhetetlenül el fog terjedni az egész világon, s végül Szaúd-Arábiát és Bruneit is eléri. Valójában lehetséges, hogy erőszakos meleg-ellenes hullámoknak leszünk szemtanúi, akár még a legliberálisabb országokban is”.

A történész mindezt annak dacára gondolja így, hogy

„az Egyesült Államokban az átlagos republikánus ma liberálisabb véleményt képviselt az LGBT-ügyekben, mint az átlagos demokrata 1969-ben”.

Azonban a melegeket máig „bűnbakká teszik meg” Lengyelországban, Magyarországon és Oroszországban, illetve más országokban is, ráadásul a helyi kormányok ezt támogatják.

A melegek üldözése nem volt politikai ügy 50 évvel ezelőtt, ám

„az emberek manapság nem lesznek képesek »visszabújni a szekrénybe« [újra elrejteni a nemi identitásukat — A szerk.], mert az új technológiák ezt már nem teszik lehetővé”.

Transznemű nőre támadtak arab tüntetők Párizsban

A nőt zaklatták és megütötték, a videó most került fel egy LGBT-aktivista Twitter-oldalára.