Hogy került a sertéssonkára kóser pecsét?

Paul Finkelman éppen élelmiszert vásárolt a New York-i Albany-ban található Price Chopper szupermarketben, amikor fia megkérte, hogy jöjjön át a csemege folyosóra. Finkelman fia, aki kóser pulykát keresett, rátalált a Price Chopper márkájú PICS szeletelt sonkájára, melyen meglátta a legnagyobb amerikai kósersági felügyelet, az Ortodox Union (OU) kóser tanúsítványát — írja a Forward.

Finkelman meglepődött azon, hogy a viszonylag kicsi szupermarketlánc, amely különféle kóser termékeket is árul, „kóser” sonkát értékesítene.

Finkelman lefényképezte a csomagot, elküldte a fotókat pár barátjának, és hazaindult. – „Nagyon viccesnek gondoltam, barátaim nagyon meglepődtek” – mondta Finkelman, aki később visszament a szupermarketbe további képeket csinálni.

Finkelmant, a jogtörténet professzora és a Gratz Főiskola elnöke, aki a jog és a vallás kapcsolatát tanulmányozza, lenyűgözte a tanúsítvány, és nem csak annak mulatságos mivolta.

Finkelman még aznap két egyetemi e-mail listára is elküldte a sonka képét:

„A legtöbb embert, akit érdekel, nem tévesztené meg az OU a sonka csomagolásán. De feltételezem, hogy ha valaki nem beszél vagy nem olvas jól angolul, és csak annyit tud, hogy keresnie kell a jellegzetes pecsétet, azt gondolhatja, hogy kóser a termék, például azért, mert pulykából van”.

Eközben Finkelman kóser sonkás fotója elterjedt az interneten, még aznap Finkelman telefonhívást kapott Howard Katzensteintől, az OU üzleti menedzsmentjének igazgatójától.

„Az OU megerősítette, hogy a sonkát helytelenül jelölték meg, és elkezdte vizsgálni a téves címkézés lehetséges okait” – mondta Finkelman.

„A kóserság szabályait betartók nem vásárolnának sonkát, de nem lehetetlen, hogy valakit félrevezetnek. Lehet, hogy valaki éppen meglátta az OU pecsétjét és megvásárolta a terméket.”

Hétfő délutánra Price Chopper levette üzletei polcairól a „kóser” sonkát.

Kedden az OU nyilatkozatot adott ki, hogy természetesen nem igazolták a sonkát, és hogy a terméket kivonják az Price Chopper polcairól. Price Chopper is hasonlóan nyilatkozott.

„Az OU.org remek munkát végzett a hiba kijavításában” – mondta Finkelman. „Egyértelműen emberi hiba volt és nem csalási kísérlet”.

Kóser konferenciát rendezett a tel-avivi magyar nagykövetség

A nagykövet hangsúlyozta, hogy
a magyar élelmiszeripar számára jelentős lehetőséget rejt magában a kóser élelmiszertermékek 19 milliárd dolláros globális piaca, és vezető példaként említette a Csengelén, állami támogatással felépült kóser baromfi vágóhídat.