Hamász: „Elfogadhatatlan, hogy Izraellel egy lapon említettek minket”

A palesztin terrorszervezet szerint Ilhan Omar egyenlőségjelet tett az áldozat és hóhér között, amikor egymás után említette őket egy bejegyzésében.

Ahogy arról korábban több alkalommal is beszámoltunk, Ilhan Omar rendszeresen Izrael-ellenes kirohanásaival vonja magára a figyelmet. Az amerikai demokrata képviselőnőt nehéz lenne elfogultsággal vádolni a zsidó állam irányába, most mégis magára haragította a Hamász tagjait, amikor nyilvánosan egymás mellett említette a gázai terrorszervezetet és Izraelt.

Omar azóta tisztázni próbálta a helyzetet, és felidézte: múlt hét hétfőn Antony Blinken amerikai államtitkárhoz intézett kérdést a nemzetközi büntetőügyeket illetően, amikor megfogalmazta azóta kifogásolt mondatait, és azt írta:

„Az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények áldozatai számára egyenlően biztosítani kell az elszámoltathatóságot és igazságot. Felfoghatatlan atrocitásokat láttunk az USA, Hamász, Izrael és Afganisztán, valamint a tálibok részéről”.

Válaszul a Hamász egyik szóvivője, Bassem Naim „különösnek” nevezte a minnesotai politikus megjegyzését. Bár szerinte üdvözlendő Omar azon szándéka, hogy kiálljon az elnyomottak mellett, „elfogadhatatlan” hasonlatot tett.

„Egyenlőségjelet tett az áldozat és a hóhér között, amikor egyenrangúként említette a palesztin emberek ellenállását, az izraeliek bűncselekményeit Palesztinában és az amerikai agressziót Afganisztánban”

– állítja a Hamász szóvivője, aki végül arra kérte a palesztinok támogatóit, hogy a jövőben inkább „megfelelő és pontos” leírását adják a helyzetüknek.

A The Times of Israel eközben megjegyzi: Ilhan Omar több zsidó kollégájától is kritikát kapott a Demokrata Párton belül, mert szerintük megjegyzésével pont, hogy „fedezte a terroristacsoportokat”.

Amerikai liberális beszélgetős műsorok — az antiszemitizmus támaszai

Az amerikai antiszemitizmus legitimizálása a beszélgetős műsorokban kezdődött.