Netanjahu utolsó beszédét tartotta miniszterelnökként a Knesszetben

„Megdöntjük a ’veszélyes kormányt’” – ígérte.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap arról biztosította a támogatóit, hogy a miniszterelnöki hivatalból való távozása ellenére sem hagyja ott a politikát – írja a The jerusalem Post.

Netanjahu az ellenzék és a Likud vezetőjeként és a párt miniszterelnök-jelöltjeként kíván nekifogni a következő választásoknak. „Úgy látom, a [sajtó] gyászol, de ez elhalványul, és nagyszabású lesz a visszatérésünk” – mondta Netanjahu újságíróknak a Knesszet plénuma előtt tartott beszédét követően.

A beszédben Netanjahu azt kérte a támogatóitól, hogy a hatalom elvesztése ellenére is tartsák magasan a fejüket.

„Folytatjuk a közös munkát” – hangsúlyozta.

„Napi küzdelmek közepette foglak vezetni benneteket e veszélyes baloldali kormány ellen, hogy megbuktassuk, és Isten segítségével ez sokkal gyorsabban meg fog történni, mint gondolnátok”

– tette hozzá.

Naftali Bennett hivatalba lépő miniszterelnök beszédét állandóan megszakító közbekiabálásokkal ellentétben a megalakuló koalíció képviselői csöndben maradtak Netanjahu felszólalása közben, kinyilvánítva ezzel vele szemben tanúsított tiszteletüket. Egyedüli a Közös Lista néhány képviselője heccelte, míg Nicán Horovitz, a Merec vezetője a Netanjahu elleni büntetőeljárást idézte fel a felszólalás vége felé.

Netanjahu hangsúlyozta, hogy a Likud, illetve a szatellitpártjai szavazóinak millióihoz szól, és emlékeztetett a leköszönő kormánya által elért eredményekre, külön kiemelve az Ábrahám-egyezményeket.

Bennettet ekézve Netanjahu kiemelte, hogy mióta meghallotta, milyen keményen beszél Iránról, még jobban aggódik, mivel „Bennett mindig az ellenkezőjét teszi annak, amit mond”. Szerinte az új kormány nem alkalmas arra sem, hogy akár csak egyetlen napig is vezesse az országot.

„Egy izraeli miniszterelnöknek tudnia kell, hogyan kell nemet mondani az Egyesült Államok elnökének”

– emelte ki Netanjahu, méltatva saját, az iráni atomalku ellen irányuló kongresszusi beszédét, egyúttal sajnálkozott, amiért nem senki sem marad, aki ugyanígy kiállhatna Izrael mellett.

Ha Bennett azt mondta volna az izraelieknek, hogy kormányt alakít Lapiddal, egyáltalán nem választották volna meg – állította Netanjahu, és „kamu jobboldalinak” nevezte a leendő miniszterelnököt.

Netanjahu felsorolta a miniszterelnökként elért sikereit is, többek között az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe történő áthelyezését, új utak, vasútvonalak építését és az izraeli életminőség javítását emelve ki.

„Semmi sem történt véletlenül”

– hangsúlyozta. „Hanem azért, mert okos és összpontosított biztonságpolitikát folytattunk, amelynek eredményeként az ellenségeink mindenért megfizették az árat”.

Hozzátette, hogy a kormány az ellenséges vonalak mögötti „bátor” műveleteket felügyelt, annak érdekében, hogy Izrael biztonságban legyen. Az eredmények szerinte Izraelt „marginális államból” vezető országgá változtatták.

Bennett azt őt heccelő likudosoknak: „A kiáltozásotok éppoly hangos, mint a kudarcotok”

Botrányos körülmények között zajlott a bizalmi szavazás az izraeli parlamentben az új kormányról.