Nem vehet részt a vallásos-cionista képviselő a zászlós felvonuláson

Kobi Sábtáj országos rendőrfőkapitány úgy döntött, hogy megtiltja a vallásos-jobboldali Vallásos Cionizmus párt képviselőjének, Itamar Ben Gvirnek és a likudos May Golánnak, hogy holnap Jeruzsálem óvárosán keresztül felvonulást tartsanak, tájékoztatta a politikusokat a Kneszet gárda.

Az ujkelet.live azt írja, hogy a rendőrfőkatpitány szerint:

,,A Kneszet-képviselők tevékenysége, nagyfokú bizonyossággal, a közrend súlyos megzavarásához vezethet, egészen az állam biztonságának károsításáig” – áll a Kneszet közleményben, mely hírszerzési értékelésre hivatkozott.

Sabtáj továbbá megtiltotta Ben Gvirnek, hogy csütörtökön vagy pénteken felmenjen a Templom-hegyre. A törvényhozóknak 24 órával korábban jelezniük kell a Jeruzsálem szent helyeire tervezett látogatásaikat.

,,Ben Gvir képviselő látogatása a Templom-hegyen nagyfokú bizonyossággal a feszültség fokozódásához vezethet a Templom-hegyen, és zavargásokat válthat ki”, amelyek tovább terjedhetnek, áll a közleményben.

Ben Gvir elítélte Sabtájt döntését.

„A demokrácia vége. Annak érdekében, hogy ne bosszantsa a lázadással fenyegető zavargókat, a rendőrség nem tartja tiszteletben a Kneszet-tagok mentelmi jogát, akik azt kérik, hogy Izrael zászlójával vonuljanak a fővárosban, Jeruzsálemben”- írta Ben Gvir Twitteren.

A képviselő azzal vádolta Sabtájt, hogy hatályon kívül helyezte „egy Kneszet-képviselő mozgásszabadságát”, és felszólította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy vonja vissza ezt a „példátlan döntést.”

,,A rendőrfőkapitánynak nem sikerült fellépnie a lodi, déli és a Templom-hegyi rendbontókkal szemben, és egy példátlan döntéssel tagadja meg a Kneszet tagjainak a mozgásszabadságát. Arra számítok, hogy a miniszterelnök visszavonja ezt a döntést.”

A kabinetminiszterek kedden megszavazták, hogy június 15-én, kedden Jeruzsálem óvárosában sor kerülhessen az ellentmondásos zászlós menetre, amelynek útvonaláról a menet szervezői és a rendőrség döntenek.

A döntés Netanjahu és Beni Ganz védelmi miniszter közötti kompromisszum eredménye.

A zászlós felvonulásra általában a májusban esedékes Jeruzsálem-napon kerül sor, de ebben az évben félbeszakadt, amikor a Hamász terrorszervezet egy 11 napos konfliktust elindítva hét rakétát lőtt ki a fővárosra a Gázai övezetből.

2020-ban a koronavírus-járvány miatt került törlésre az esemény.

A megbeszélés során a biztonsági tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy a felvonulás hagyományos útvonala, amely áthalad a Damaszkuszi kapun, a muszlim negyeden és a Siratófalnál ér véget, feszültségek fellángolásához vezethet nemcsak a városon belül, hanem esetleg Júdea és Szamáriában, a Gázai övezetben és más helyszíneken is Izrael-szerte.

Noha Netanjahu beleegyezett a jövő keddi menet megtartásába, Likud pártjának tagjai az esemény eredetileg csütörtökön történő lebonyolítását szorgalmazták.

A megbeszélés során Miri Regev közlekedési miniszter kemény kritikával illette az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnökét, Aviv Kochavi altábornagyot és Sabtáj, mondván: ,,A nagy hadsereg, a rendőrség és a Sabak nem tudja biztosítani a felvonulást.”

Az átütemezett menetre két nappal azt követően kerül sor, hogy a Kneszet szavazást tart az új kormány jóváhagyásáról, amely véget vet Netanjahu 12 éves hivatali idejének.

,,Várjuk és reméljük, hogy Jeruzsálem utcáin az eredeti útvonal szerint menetelhetünk” – közölték a szervezők. ,,Ha a rendőrségnek a szervezéshez ennyi időre van szüksége, akkor ezt tiszteletben tartjuk. Holnap követelni fogjuk a rendőrségtől, hogy tartsa meg az eredeti útvonalat.”

Ha az új kormány megalakul, a jeruzsálemi menet körüli probléma már az ő gondja lesz.

A neokahanista Otzma Jehudit vezetője, Itamar Ben-Gvir képviselő azonban kijelentette, ő mindenképpen végig menetel az eredeti útvonalon csütörtökön. A kezdeményezéséhez Golán is csatlakozott.

A jobboldali és nemzeti-vallásos szervezetek által tervezett jeruzsálemi zászlós menet szervezői hétfőn közölték, úgy döntöttek, lemondják a csütörtökre kitűzött eseményt, miután az izraeli rendőrség biztonsági okokra hivatkozva bejelentette, nem engedi, hogy a menet áthaladjon az óváros muszlim negyedén.

A felháborodást követően Benjamin Netanjahu miniszterelnök konzultációt tartott biztonsági szolgálatok vezetőivel és Ganzcal,ַ majd kedd délutánra összehívta a biztonsági kabinetet, hogy megoldást találjanak.

Szombaton a Hamász felszólította Jeruzsálem palesztin lakóit, hogy csütörtökön tömegesen vonuljanak az Al-Aksza mecsethez, hogy ,,megvédjék [Izrael] mesterkedéseitől”. Jachja Szinwar, a Hamász vezetője kijelentette: ,,Izraelnek bebizonyítottuk, hogy van ki megvédje az Al-Aksza mecsetet.”

A centrista Jes Atid képviselője, Ram Ben Barak szombaton a zászlós menet kapcsán megjegyezte, hogy az csak új feszültségekhez vezet, és kizárólagos célja az új kormány megakadályozása vagy késleltetése erőszakos kezdeményezéssel és az izraeli társadalom további megosztásával. Izrael új kormánya, amelyet a nemzeti-vallásos Jamina elnöke, Naftali Bennett vezet majd a Jes Atid elnökével, Jáir Lapiddal felváltva, legkésőbb június 13n, vasárnap teszi le az esküt.

,,Az izraeli közvéleményt összefogó kormányalakítás vágya felülkerekedik minden annak megakadályozására irányuló kísérleten” – írta Twitteren Ben-Barak.

Biztonsági tisztviselők szerint a Gázai övezetben továbbra is nagyon érzékeny a helyzet, és Szinwar ürügyet keres az Izraellel fennálló feszültség fokozására, és a jeruzsálemi események ehhez megfelelőek lehetnek.

A biztonsági kabinet dönt az átirányított jeruzsálemi zászlós felvonulás engedélyezéséről

A felvonulás lefújást sokan a Hámásznak való behódolásnak gondolják.