A biztonsági kabinet dönt az átirányított jeruzsálemi zászlós felvonulás engedélyezéséről

A magas szintű biztonsági kabinet kedd este ül össze, hogy megvitassa a Jeruzsálemben csütörtökre tervezett,  vitatott zászlós felvonulást, miután állítólag Benny Ganz védelmi miniszter és Avichai Mandelblit főügyész sürgette Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy ne bízza a kényes kérdés eldöntését egy kisebb fórumra — írja a Times of Israel.

Kobi Shabtai izraeli rendőrfőnöknek több alternatívát kell bemutatnia annak érdekében, hogy a felvonulást engedélyezzék, miután a rendőrség eredetileg elutasította az esemény engedélyezését, amely az óváros muszlim negyedén keresztül vezetne.

A Netanjahu, miniszterek és vezető biztonsági tisztviselők közötti, hétfő éjfél után véget ért megbeszélést követően úgy döntöttek, hogy Shabtai a javaslatokat a politikai vezetés elé terjeszti az esetleges engedélyezés céljából.

A szervezők csütörtökön akarták megtartani az újratervezett zászlós felvonulást az óváros muszlim negyedén keresztül, miután az eredeti, május 10-i menetet a Hámász Jeruzsálemet célzó rakétatüze miatt félbeszakították. Ez 11 napig tartó heves harcokat váltott ki.

A jeruzsálemi rendőrség hétfői hivatalos közleményében tagadta, hogy lefújta volna a felvonulást, de közölte, hogy a menet időpontját és útvonalát a rendfenntartó és az illetékes politikai hatóságoknak kell jóváhagyniuk.

Korábban a rendőrség állítólag arra törekedett, hogy a tervezett felvonulást távolabb irányítsák át azoktól a területektől, ahol az súrlódásokat okozhatna a nacionalista zsidók és a jeruzsálemi palesztin lakosok között.

A hétfő esti találkozón részt vett Netanjahu, Ganz, Amir Ohana közbiztonsági miniszter, Shabtai, Nadav Argaman, a Shin Bet vezetője és Mandelblit. A Ynet hírportál arról számolt be, hogy Mandelblit neve csak azután került a találkozóra, hogy Ganz kérte a részvételét, arra hivatkozva, hogy a megbeszélés jogi kérdéseket fog érinteni. Netanjahu és Mandelblit között nagy az ellenségeskedés, amióta az utóbbi úgy döntött, hogy vádat emel a miniszterelnök ellen három korrupciós ügyben, amelyekben jelenleg is folyik a tárgyalás.

A Ynet kedden arról számolt be, hogy a megbeszélés során Ganz és Mandelblit közölte Netanjahuval, hogy nincs felhatalmazása arra, hogy utasításokat adjon a rendőrségnek. Azt mondták, hogy ha a kérdés politikaivá vált, akkor a biztonsági kabinetnek kellene meghoznia a döntést, nem pedig egy kisebb fórumnak, amelyen csak Netanjahu, Ganz, Ohana, Shabtai, Argaman és Meir Ben-Shabbat nemzetbiztonsági tanácsadó vesz részt.

A kabinet ülését a hírek szerint 17:30-ra hívták össze.

A nacionalista politikusok és a felvonulás szervezői azzal vádolták a rendőrséget, hogy a felvonulás lemondásával engedett a terrornak. A Netanjahut leváltani szándékozó úgynevezett „váltókormány” tagjai azzal vádolták, hogy a felvonulást szándékosan arra tervezték meg, hogy zavargásokat szítsanak, és esetleg kisiklassák a hivatalba lépő kormányt, mielőtt az elfoglalhatná helyét.

A Knesszet elnöke, Yariv Levin (Likud) vasárnapra tűzte ki az új kormány eskütételének időpontját.

A 12-es csatorna híradója kedden egy magas rangú biztonsági tisztviselőt idézett, aki szerint „nagyon valószínű, hogy valaki ragaszkodik ahhoz, hogy kifejezetten ezen a héten felgyújtsák Jeruzsálemet, a rendőrség szakmai véleménye ellenére”.

A csatorna szerint Ohana és más politikai tisztségviselők azt állítják, hogy Izrael nem mondhat le egy ilyen felvonulást Jeruzsálemben, mert ez a lépés a Hámász fenyegetései előtt való kapitulációnak minősülne.

A 12-es csatorna hétfőn egy rendőrségi forrást idézett, aki azt mondta, hogy „nem hagyható jóvá olyan útvonal, amely a Damaszkuszi kapun és a muszlim negyeden keresztül vezet. A rendőrség nem lesz képes elegendő erőt összeszedni egy ilyen útvonal biztosítására, ráadásul sokkal több erőt kellene felkészíteni más területeken, ahol összecsapások várhatóak”.

A Gázai övezetben székelő különböző terrorcsoportokat képviselő közös testület hétfőn közölte, hogy

„ha Izrael úgy dönt, hogy visszaállítja a korábbi helyzetet, akkor arra szólítunk fel, hogy égessük fel a földet az ellenség lába alatt”.

Bezalel Szmotrics, a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párt vezetője „a terror és a Hámász fenyegetései előtt való kínos kapitulációnak” nevezte a menet elhalasztásáról szóló döntést.

„Miközben mi azon vitatkozunk, hogy milyen kormányunk legyen, Jáhjá Szinwar irányítja a dolgokat” – tweetelte Szmotrics, utalva a Hámász gázai vezetőjére.

Mások is haragjuknak adtak hangot.

„Úgy tűnik, hogy az az oldal, amelyik a Falak Őre hadművelet után végül elrettent, az Izrael Állam, amelyik engedett a terroristák fenyegetéseinek, és nem engedi, hogy izraeli zászlókkal vonuljanak át Izrael Állam fővárosán” – mondta a menetet szervező Jehuda Wald a Srugim honlap szerint, utalva a gázai terroristákkal való májusi konfliktusra.

A május 10-i felvonulást, amely a palesztinok egy kelet-jeruzsálemi negyedben tervezett kilakoltatásai és a Templom-hegyen zajló zavargások rendőri megfékezése miatt megnövekedett feszültségek közepette zajlott, az Egyesült Államok nyomására szintén úgy irányították át, hogy elkerüljék a Damaszkuszi kaput és a muszlim negyedet, mivel az aggodalmát fejezte ki, hogy a felvonulás a feszültségek elmérgesedését okozhatja.

Az évente megrendezett Jeruzsálem-napi eseményen nacionalista zsidók ezrei vonulnak át Jeruzsálem muszlim többségű részein a Nyugati Fal felé, hogy szuverenitásuk jeléül megünnepeljék a város keleti részének Izrael általi elfoglalásának héber évfordulóját az 1967-es hatnapos háborúban. Az útvonalat izraeli és palesztin kritikusok már régóta provokatívnak tartják, mivel a helyi arab tulajdonosok kénytelenek bezárni üzleteiket, hogy a rendfenntartó erők biztosítani tudják a palesztin többségű területet a főként nacionalista zsidó ünneplők számára.

Törölték a zászlós menetet, miután a rendőrség nem engedélyezte, hogy áthaladjon a muszlim negyeden

A jobboldal által tervezett jeruzsálemi zászlós menet szervezői hétfőn közölték, úgy döntöttek, lemondják a csütörtökre kitűzött eseményt.