Izrael elsőként tiltotta be az állati eredetű prémek behozatalát

A világon elsőként, Izrael a szerdán aláírt törvénymódosítás szerint megtiltotta a divatipar számára az állati eredetű szőrme behozatalát és értékesítését — írja az ujkelet.live.

A prémipar világszerte több száz millió állat pusztulását okozza, és leírhatatlan kegyetlenséget illetve szenvedést okoz.

A vadon élő állatok bőrének és szőrének a divatiparban való használata erkölcstelen és minden bizonnyal felesleges. Az állati szőrmék révén nem fedhető le az őket előállító brutális, gyilkos iparág. Ezen szabályozások aláírása környezetbarátabbá és sokkal kíméletesebbé teszi az izraeli divatpiacot – áll Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter közleményében, amelyet a hat hónap múlva hatályba lépő módosítás aláírása után hozott nyilvánosságra.

גילה גמליאל – Gila Gamliel on Twitter: „Proud to be the first country in the world to ban the sale of fur! 🦊גם בעולם כבר יודעים – עשינו היום היסטוריה! פרוות – כבר לא באופנה! https://t.co/3Fl3LhgZeI / Twitter”

Proud to be the first country in the world to ban the sale of fur! 🦊גם בעולם כבר יודעים – עשינו היום היסטוריה! פרוות – כבר לא באופנה! https://t.co/3Fl3LhgZeI

A PETA amerikai állatvédő szervezet üdvözölte a világviszonylatban is úttörőnek számító döntést, és külön köszönetet mondott Gamlielnek, aki Twitter bejegyzésben válaszolva azt írja,

Az egész világ tudja, hogy ma történelmet írtunk, a szőrme ma már nem divat.

Az állatvédők és a nemzetközi elismerések ellenére a kritikusok arra figyelmeztetnek, hogy a módosítást követően is, a törvény többnyire szimbolikus maradt, ugyanis vallási okokra hivatkozva továbbra is engedélyezett a prémek behozatala és értékesítése.

Az állati eredetű szőrme behozatalára és kivitelére vonatkozó engedélyek kiadásának a hatásköre az Izraeli Természetvédelmi és Parkvédelmi Hivatal igazgatójához tartozik.

Gamliel szerdán a vadon élő állatok védelméről szóló törvény keretében elfogadott 1976-os rendelet módosítását írta alá, amely korlátozza az engedélyek kiadását, ugyanakkor lehetővé teszi a behozatalt, amennyiben vallási hagyomány, tudományos [oktatás] illetve kutatás céljából történik.

A módosítás ilymódon elsősorban a strájmli (shtreimel) szőrmekalapot viselő haszidok számára jelent kiskaput, bár mostantól az importőröknek különleges engedélyekre lesz szükségük a behozatalra.

A mediterrán éghajlatú országnak számító Izraelben a divatipar részéről értékesített szőrme az összbehozatal szempontjából jóval kevesebb, a több ezer dollárba kerülő coboly és rókafarokból készült szőrmével díszített hászid strájmlikhoz viszonyítva.

A környezetvédelmi miniszter döntését az izraeli állatjogi érdekképviselet is üdvözölte, megjegyezve, hogy az izraeliek nagy többsége támogatja az ilyen jogszabályokat, annak ellenére, hogy a törvények bevezetésével kapcsolatos korábbi kísérletek rendre kudarcot vallottak.

Csak a rendhagyónak van hírértéke

Bevallom, elfogult vagyok a Netflix új, Unortodox című sorozatával szemben, mivel majd egy évtizedet éltem a filmben bemutatott haszid közösség vonzáskörzetében. Megyeri A. Jonatán írása.