A francia parlament vizsgálatot indít a Halimi ítélet ügyében

A francia nemzetgyűlés parlamenti vizsgálóbizottságot kíván létrehozni Sarah Halimi ügyében – közölte szerdán a Demokraták és Függetlenek Uniója párt. A The Jerusalem Post jelenti.

Halimit, a 65 éves francia zsidó nyugdíjast Kobili Traore gyilkolta meg, aki 2017-ben párizsi otthonának ablakából dobta ki. Traore azt kiabálta, hogy „Allahu akhbar” (Isten nagy), és a gyilkosság után azt mondta, hogy „megölte a sátánt”.

Az év elején azonban Franciaország büntetőügyekben eljáró legfelsőbb fellebbviteli bírósága helybenhagyta a korábbi bírósági ítéletet, amely szerint Traore nem tartozik büntetőjogi felelősséggel a gyilkosságért, mivel azt egy kannabisz használata által kiváltott pszichotikus epizód során követte el.

A bizottság megalakítását Meyer Habib, az UDI francia-izraeli törvényhozója kezdeményezte, aki a kelet-mediterrán országokban, köztük Izraelben élő francia expatriáltakat képviseli.

A bírósági ítélet felháborodást váltott ki Franciaországban és a zsidó közösségekben világszerte, Emmanuel Macron francia elnök pedig kijelentette, hogy a törvény módosítását fogja kérni, mert „az, hogy valaki úgy dönt, hogy drogot fogyaszt, majd ’megőrül’, véleményem szerint nem vonhatja meg a büntetőjogi felelősségét”.

Habib szerint a vizsgálóbizottság „fényt fog deríteni a Sarah Halimi ügyben felmerült hiányosságokra”.

Franciaországban a nemzetgyűlés minden pártja évente egy parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményezhet. A vizsgálat során rendőröket, tanúkat, bírákat, minisztereket és másokat is beidézhetnek, hogy megvizsgálják az ügy szempontjait.

Constance Le Grip republikánus frakcióbeli képviselővel együtt Habib csaknem 80 törvényhozó aláírását gyűjtötte be hat pártból, a politikai térkép jobb és középső részéből, de Macron En Marche pártjából kevesen jöttek, a baloldalról pedig senki.

„Le Grip-pel együtt mindent megteszek azért, hogy feltárjam az igazságot Sarah Halimi ügyében” – mondta Habib.

Sok francia zsidót kényszerít döntésre a Halimi gyilkosság

A kérdés: menni vagy maradni?