Sok francia zsidót kényszerít döntésre a Halimi gyilkosság

A francia zsidó rendezvények általában méltóságteljes események, amelyek gyakran a Marseillaise, a francia nemzeti himnusz eléneklésével végződnek. A vasárnapi gyűlés azonban, amelyen annak a férfinak a sorsa ellen tiltakoztak, aki 2017-ben meggyilkolta zsidó szomszédját, Sarah Halimit – amúgy ez volt a legnagyobb zsidó gyűlés Franciaországban legalább egy évtizede -, a nyers érzelmek ritka megnyilvánulása volt egy olyan közösség részéről, amely az elmúlt években megkérdőjelezni látta jövőjét Franciaországban — írja beszámolójában a Times of Israel.

A tiltakozást, amelynek kisebb léptékű szerveződései más városokban, például Tel-Avivban, Miamiban, Londonban és Hágában is voltak, a Halimi ügyben a francia felsőbíróság április 14-i ítélete váltotta ki. Egy Kobili Traore nevű férfi, aki akkor 27 éves volt és hívő muszlim, és aki egész napokat töltött egy közeli mecsetben, bement Halimi lakásába, és agyonverte őt, miközben Allahról kiabált. Traore ezután kidobta Halimit az ablakon.

Traore azért vette célba Halimit, a 60-as éveiben járó orvost, mert zsidó volt – állapította meg egy alsóbb fokú bíróság. A szövetségi bírák azonban megállapították, hogy a marihuána, amelyet Traore a gyilkosság előtt elszívott, pszichotikussá és tárgyalásra alkalmatlanná tette őt.

A gyűlésen és azon kívül is sokan úgy vélték, hogy ez az utolsó csepp a pohárban a franciaországi zsidók és az igazságszolgáltatás közötti feszült viszonyban, valamint a zsidók bizonytalan helyzetében egy olyan országban, amely az antiszemita incidensek magas számáról ismert.

Néhány tüntető „stupefiant” (elképesztő) feliratú táblákat tartott a kezében, ami franciául „kábítószer”-t jelent. Mások „2 jointtól be vagy tépve, 10 jointtól szabad leszel” feliratú transzparenseket tartottak.

A „Franciaországban egy zsidó nő élete kevesebbet ér, mint egy kutya élete” feliratú táblák egy másik 2017-es esetre utaltak, amelyben egy férfi egy kutyát dobott ki az ablakon, és nem sikerült meggyőznie a bírákat arról, hogy teljesen kábítószer hatása alatt állt.

„Szomorúan mondom ezt: súlyos ponthoz érkeztünk” – mondta Mergui egy pódiumra szerelt mikrofonba beszélve. „Egy olyan ítélethez, amely vízválasztó pillanat. Fekete folt a francia zsidók országukba vetett bizalmán”.

Allyana Levy, 20 éves párizsi diák a tömegben, aki a cserkészmozgalom egyik zsidó csoportjának vezetője, elismerte, hogy bizonytalan a jövőjét illetően Franciaországban.

„Néha úgy gondolom, hogy itt maradok, máskor, például a Sarah Halimi ügy után, nem vagyok benne biztos” – mondta. „Amikor félek az utcán, mert nő vagyok, mert zsidó vagyok, az nehéz. Az unokahúgaim Izraelben az éjszaka minden órájában biztonságban érzik magukat. Szóval az ember elkezd gondolkodni, mi a jobb”.

Levy Párizs 11. kerületében él, ahol az a csendes utca található, ahol Halimi lakott. Az egykor szegény bevándorlók lakta negyedben ma halal hentesüzletek és mecsetek működnek elegáns bárok és bioboltok mellett – ez is a közelmúltbeli dzsentrifikáció bizonyítéka, amely a kerületet a diákok és a fiatal családok kedvelt helyévé tette.

Egy másik tüntető, a 18 éves Alice Levy – aki nem rokona Allyanának – azt mondta, hogy Halimi ügye „zsidó nőként ijesztő számomra”.

„De ez szélesebb körű félelmekre is rávilágít a franciaországi élettel kapcsolatban általában, amikor nyilvánvalóan problémák vannak a rendőrséggel, az igazságszolgáltatással, a médiával, a politikai intézményekkel és a vallási keretekkel” – mondta.

Egy 2020-as demográfiai felmérés szerint az elmúlt évtizedben mintegy 50 ezer francia zsidó vándorolt ki Izraelbe, ami a mintegy 449 ezer fős közösségből való tömeges és példátlan távozás. Az elvándorlás egybeesett a zsidó intézmények ellen radikalizálódott iszlamisták által elkövetett terrortámadások hullámával, kezdve a 2012-es négy zsidó meggyilkolásával egy toulouse-i zsidó iskolában.

A Halimi ügy aláásta a francia rendőrségbe vetett bizalmat, miután kiderült, hogy kilenc rendőr volt jelen Halimi lakása előtt a gyilkosság idején. Egyes beszámolók szerint 20 percen keresztül kapkodták a fejüket, hogy megtalálják a nő lakását. Más beszámolók szerint szándékosan késlekedtek az ajtaja előtt.

A National Bureau for Vigilance Against Anti-Semitism Watchdog Group (Antiszemitizmus Elleni Nemzeti Ellenőrző Csoport) belső vizsgálatot kért a rendőri helyzet kivizsgálására, de ezt figyelmen kívül hagyták.

Emmanuel Macron francia elnök közvetlenül a legfelsőbb bíróság döntése után közölte, hogy törvényt terjeszt elő annak megakadályozására, hogy a támadók a kábítószer-fogyasztás miatt elkerüljék a tárgyalást.

Úgy tűnt, hogy ez az ígéret kevéssé csillapítja a gyűlés résztvevőinek aggodalmait. Sok francia zsidó úgy véli, hogy a Halimi ügyet a francia médiában hetekig szándékosan úgy kezelték, mint egy tragikus fordulatot vett szomszédsági vitát, hogy ne rázzák meg Macron hajóját, aki akkoriban a Marine Le Pen – egy szélsőjobboldali populista, aki a bevándorló- és muszlimellenes retorikájáról ismert pártelnök- elleni elnökválasztási kampány végén járt.

A vasárnapi gyűlésen a francia zsidóság legismertebb alakjai jelentek meg, Haim Korsia főrabbival az élen, aki gyászimát mondott Halimiért; a népszerű komikus Gad Elamaleh-ig, aki arra figyelmeztetett, hogy „a következő Sarah Halimi fekete, keresztény, muszlim lehet”; és Bernard Henri-Levy filozófusig, aki azt szorgalmazta, hogy az ügy nyomán készülő törvényt Halimiről nevezzék el.

Papok és imámok is eljöttek, ahogy Anne Hidalgo párizsi polgármester is, aki szolidaritást vállalt a francia zsidókkal. A tömeg azonban füttyszóval fogadta – sokan nehezményezik szocialista pártja dovista (pacifista) hozzáállását és a palesztin ügy támogatását. A francia zsidó közösség vezető személyiségei úgy vélik, hogy a Halimi ügy a hatóságok vonakodását tükrözi a radikalizálódott iszlamista terroristákkal szembeni fellépésben.

„Képzeljük el, hogy a gyilkos fehér volt, és azt kiáltotta volna, hogy »Franciaország a franciáké«, mielőtt drogok hatása alatt a halálba hajította volna Sarah Halimit vagy egy Maliból származó bevándorlót” – mondta Alain Finkielkraut, egy ismert francia-zsidó filozófus a Le Figaro című vasárnapi lapnak. „A média csatakiáltást hallatna!”

A szónokok sztárvendégekből álló csapata nem sokat enyhített a gyűlés feszült és nehéz légkörén. Ez láthatóan felzaklatta Levy-t, a diákot.

„Mindez azt jelenti, hogy Franciaországban nincs igazságszolgáltatás, ami ezt lehetetlenné teszi, és nem tudom, milyen megoldás van erre” – mondta.

Allyana Levy azonban még nem áll készen arra, hogy feladja szülőhazáját.

„Nem tudom, hogy van-e remény, de hinnem kell benne” – mondta. „Talán az a tény, hogy ilyen sokan eljöttünk ide, megmutatja, hogy elég volt, és el kell jöjjön egy valódi változás.”

Tízezrek tüntettek Sarah Halimi igazságásért

A 65 éves ortodox zsidó Sarah Halimit 2017-ben a 27 éves szomszédja, Kobili Traore súlyosan bántalmazta, majd „Allahu Akbar” kiáltással lehajította az erkélyről.