Publicista: „talán Amerika lesz a következő nyugati állam, ahonnan a zsidók elmenekülnek”

Aaron Keyak, Biden zsidósággal kapcsolatos tanácsadója szerint a zsidóknak nem tanácsos kipát viselniük Amerika utcáin. Javaslata heves reakciókat váltott ki.

Aaron Keyak szerint ez a megoldás, ha valaki nem érzi magát biztonságban az antiszemitizmus miatt.

Sokakat felkavart nemrég az az üzenet, amit Joe Biden amerikai elnök csapatának egyik tagja címzett a zsidóságnak. Aaron Keyak – a Fehér Ház tanácsadója, akit a zsidóság ügyeiben szoktak megszólalni – ortodox zsidónak vallja magát, és május végén a Twitteren írt bejegyzést az antiszemitizmus témájában.

„Fáj ezt mondanom, de ha félted az életed vagy a fizikai biztonságodat, akkor vedd le a kipádat és a Dávid-csillagodat” – írta, nem túl sok jóval kecsegtetve a demokrata hozzáállást illetően.

Aaron Keyak on Twitter: „It pains me to say this, but if you fear for your life or physical safety take off your kippah and hide your magen david. (Obviously, if you can, ask your rabbi first.) https://t.co/Dca2hpfY2s @shirahanau @BenjaminSales / Twitter”

It pains me to say this, but if you fear for your life or physical safety take off your kippah and hide your magen david. (Obviously, if you can, ask your rabbi first.) https://t.co/Dca2hpfY2s @shirahanau @BenjaminSales

Keyak bejegyzése nem maradt válasz nélkül a kibertérben. „Senkinek nem lenne szabad elrejtenie a kilétét Amerikában, hogy biztonságban legyen” – írta egy hozzászóló. „Ez a fajta hozzáállás soha nem vezetett jóra” – kommentelte egy másik felhasználó, míg volt, aki azt írta, hogy Donald Trump elnöksége alatt sosem érezte veszélyben a biztonságát.

Az eset kapcsán Bruce Bawer, a New York Post szerzője pedig megjegyezte: két évtizeden át élt Európában, ahol a növekvő muszlim lakosság miatt sokan már a rejtőzködés mellett döntöttek. Ám szerinte sajnálatos, hogy ez a tendencia az Egyesült Államokban is megjelenik.

„Nem kell zsidónak lenni ahhoz, hogy megrémisszen annak a gondolata, hogy Biden alatt talán Amerika lesz a következő nyugati állam, ahonnan a zsidók elmenekülnek” – summázta az aktuális helyzetet Bawer.

Biden Amerikája – Hová tűnt a középvonal?

A demokraták négy év Trump után lehetőséget kaptak arra, hogy alapjaiban alakítsák át az amerikai rendszert. Hajdú Tímea írása.