A demokratákat hirtelen sérteni kezdték a náci hasonlatok

Rengeteg náci despotizmusra és születőben lévő tekintélyelvűségre figyelhetünk fel a világban. De aki azt hiszi, hogy az amerikai kormány a nácikhoz hasonlítható, az vagy becstelen, vagy történelmi analfabéta.

Marjorie Taylor Greene képviselő (R-Ga.) a minap egy képtelen holokauszt-analógiával állt elő, amikor az oltási útleveleket a zsidók által a holokauszt idején viselt sárga csillagokhoz hasonlította – írja a népszerű magyar zsidó származású konzervatív publicista, David Harsanyi az American Greatness oldalán. Bár Greene-nek gondjai vannak a történelmi kontextus felfogásával, úgy tűnik, rendelkezik azzal a képességgel, hogy az egész amerikai baloldalt rávegye arra, hogy úgy tegyen, mintha megsértődne az ostoba náci hasonlatok miatt – teszi hozzá.

Ez egy gyors fordulat. A média négy évig úgy viselkedett, mintha a 2017-es beiktatás olyan lett volna, mintha Paul von Hindenburg átadta volna a hatalmat Adolf Hitlernek. Mit akarok ezzel mondani? – kérdezi a szerző, majd rögtön meg is adja a választ: még mindig ezt csinálják.

Mostanában jelent meg például Chris Cillizza cikke, amelynek címe: „A republikánusok többsége a Nagy Hazugság köré épített fantáziavilágban él”. A „Nagy Hazugság” – amely a demokraták (és Donald Trump) körében igen népszerű – természetesen arra a taktikára utal, amelyet a nácik alkalmaztak politikai ellenségeikkel szemben. Senki sem tűnt felháborodottnak, amikor Joe Biden megválasztott elnök azt állította, hogy Ted Cruz egy újkori Goebbels, aki a „Nagy Hazugságot” terjeszti.

Ha egy választás legitimitásának megkérdőjelezése egyenlő a fasiszta dezinformációval, akkor az elmúlt öt évben a demokraták vezették a Közfelvilágosító és Propaganda Minisztériumot.

Nézzünk szembe a tényekkel: Taylor Greene amatőr a náci kártya kijátszásában – folytatja Harsanyi. Belefulladtunk a reductio ad Hitlerumba (a hitleri rendszerre való leegyszerűsítés). „Donald Trumpot egyre gyakrabban hasonlítják Adolf Hitlerhez” – magyarázta a CBS News cikke, megírva, hogy Trump egy nagygyűlésen arra kérte a résztvevőket, hogy emeljék fel a kezüket és fogadják meg, hogy szavazni fognak, mintha ez Nürnberg lenne. „Helytelen Trumpot Hitlerhez hasonlítani?” – tette fel a kérdést a Philadelphia Inquirer egyik rovatvezetője januárban. A válasz: „Nem”. „Ne hasonlítsuk Donald Trumpot Adolf Hitlerhez. Ez lekicsinyli Hitlert” – jegyezte meg a Washington Post egyik véleménycikke. „Trump utolsó napjai és egy konkrét Hitler-analógia visszhangja” – írta Ishaan Tharoor szakértő. „Kezdem látni, mi történt Németországban” – mondta Godwin törvényének (miszerint „egy internetes vita terebélyesedésével annak az esélye, hogy valaki a nácikkal vagy Hitlerrel von valamilyen párhuzamot, közelít az egyhez”) négyszeres bajnoka, Jim Clyburn. Jerry Nadler sem tétlenkedik a kérdésben.

Ennek a témának végtelen számú változata van. Egész nap tudnám sorolni – jegyzi meg Davis Harsanyi.

Amikor Jamil Smith, a Rolling Stone egyik írója azt tweetelte: „Először a papírok nélküliekért jöttek”, Martin Niemoller híres versét idézte fel: „Először a szocialistákért jöttek, és én nem szólaltam meg” – egy náciét, aki meggondolta magát, miután koncentrációs táborba küldték. „Először jöttek… ” – ez a „Trump egyenlő Hitler” tömeg körében is elterjedt. Benjamin Wittes orosz összeesküvés-szakértőnek volt képe benyomni a barátját, James Comey volt FBI-igazgatót (kiderült, hogy megsértette az Igazságügyi Minisztérium és az FBI irányelveit), Andrew McCabe volt FBI-igazgatóhelyettest (kiderült, hogy illegálisan szivárogtatott ki információkat a Wall Street Journalnak, majd hazudott róla), és Lisa Page és Peter Strzok FBI-ügynököket (akik összeesküdtek egy választás aláásására) Niemoller versébe, mintha ezeket a média kedvenceket, akiknek soha nem kellett komolyan aggódniuk a biztonságuk vagy kényelmük miatt, azokhoz kellene hasonlítani, akiket erőszakkal elvittek otthonukból és családjukból, hogy a legjobb esetben is rabszolgamunkásként dolgozzanak.

Hol volt Chuck Schumer szenátor (D-N.Y.), amikor Alexandria Ocasio-Cortez képviselő (D-N.Y.) lekicsinyelte a több millió halott zsidó szenvedését azzal, hogy a déli határon lévő fogdákat koncentrációs táborokhoz hasonlította? – teszi fel a kérdést a publicista.

Akkoriban több médiaszemélyiség megpróbálta megvédeni a képviselőnőt azzal, hogy rámutatott, a „koncentrációs tábor” fogalma megelőzte a holokausztot – mintha Ocasio-Cortez inkább a búrokat idézné fel, mint Buchenwaldot.

De a kongresszusi képviselőnő volt az is, aki hangsúlyozta, „eléggé kell aggódnunk az emberiségért ahhoz, hogy kimondjuk, hogy a ’soha többé’ jelent valamit, és … hogy a koncentrációs táborok ma már intézményesített gyakorlatnak számítanak a Szabadok Hazájában”.

Ocasio-Cortez: Trump koncentrációs táborokat tart fenn

Az amerikai demokrata képviselőnő újra messzire ment kijelentéseivel.

Természetesen a „Soha többé” – amely egyértelműen a holokausztra utaló kifejezés – legjelentősebb megnyilvánulása Izrael állam, egy olyan entitás, amelynek aláásásán és bemocskolásán Ocasio-Cortez fáradhatatlanul dolgozik. Mégis, a demokrata vezetés, amely még egyetlen dorgáló szót sem szólt progresszív szárnyának sokkal következetesebb antiszemita uszításával kapcsolatban, nagy felháborodást színlel Greene megjegyzései miatt. A republikánusok elítélték Taylor Greene-t. A Hamász-támogató „Osztag” tagjai Nancy Pelosival együtt a Rolling Stone címlapján díszeleghetnek.

A múlt hónapban a CBS News szerint mintegy 3200 migráns gyermeket tartottak fogva a határőrség létesítményeiben – ez rekordot jelent –, és csaknem felüket a törvényes háromnapos határon túl. Ezúttal nem volt performatív felháborodás. Nem volt összefüggés a határőrök és a Schutzstaffel között. Ehelyett országos szintű beszélgetést folytattunk a határőrizet „bonyolultságáról”.

Ne értsenek félre; a világon rengeteg náci despotizmus és születőben lévő tekintélyelvűség van – hangsúlyozza Harsanyi. Rengeteg ember szava hangzik úgy, mint az igazi náciké. És ha az olvasók érve az, hogy egy kis túlzó retorika jó módja annak, hogy politikai érveket hangoztassunk, az rendben van. Akkor ez az új norma mindenki számára.

De aki azt hiszi, hogy az amerikai kormány a nácikhoz hasonlítható, az vagy becstelen, vagy történelmi analfabéta. „Hát” – magyarázzák majd a náci analógiák hívei – „a holokauszt nem egyik napról a másikra történt, tudod”! Ez igaz. És azt hiszem, Greene is pontosan ezt akarja mondani. Sok közös van bennetek – zárja sorait a szerző.

Az utcai erőszak, mint politikai eszköz

A palesztin párti tüntetők bejelentkeztek a Demokrata Párt legújabb „kék miliciájának”, amellyel sakkban tartják saját szavazóikat – írja Lee Smith a Tablet magazinban.