Kiállították Bristolban a rabszolgakereskedő Edward Colston ledöntött szobrát

A bristoli kikötőben álló bronzszobrot a Minneapolisban meggyilkolt fekete George Floyd halála miatt kezdődött tiltakozások idején, 2020. június 7-én döntötték le. Péntektől a város M Shed múzeumában tekinthetik meg a látogatók – írta a BBC News. 

A kiállításon, amelyen a tiltakozó mozgalom alatt készült levelezőlapok is láthatók, arra kérik a helyi lakosokat, hogy vegyenek részt egy szavazásban annak eldöntésére, hogy mi történjen a szoborral a tárlat után.

A szobrot nem tisztították meg a graffitiktől és néhány művészettörténész kritikája ellenére ledöntve állították ki.

A szobor 1895 óta áll a városban. A Bristol történetével foglalkozó bizottság munkájában részt vevő Shawn Sobers, a Nyugat-Angliai Egyetem tanára szerint a szobor ledöntésének Anglia- és világszerte nagy hatása volt. Mint kiemelte, az antirasszista mozgalom nem a szobrokról szól.

„A rasszizmust próbálja kiirtani a társadalomból, és egyenlőséget teremteni ott, ahol faji egyenlőtlenségek vannak, amelyek átívelnek a gazdasági különbségeken. A szobrok azonban azt jelképezik, hogy a brit városok mennyire komolyan veszik ezeket a kérdéseket” – mondta.

Sobers szerint Colston szobrának kiállítása lehetőséget teremt arra, hogy az emberek megbeszélhessék a történteket és mélyebben foglalkozzanak a történelemmel. Egyúttal arra is alkalmat ad, hogy megtudják, mit gondolnak a helybeliek, mivel ők élnek együtt ebben a városban.

Colston a 17. században élt, és hatalmas vagyont szerzett a rabszolgakereskedelemből, amelynek jelentős részét Bristol támogatására adta.

Elszállították Lincoln és a felszabadított rabszolga híres szobrát Bostonból

A szobor Lincolnnak mint a rabszolgaság felszámolójának állít emléket, de Boston vezetése szerint a szobor sértő, mert „kicsinyíti a feketék szerepét a saját felszabadításukban.”