Az amerikai járványügyi főtanácsadó kórlapokat kért Pekingtől a járvány eredetének vizsgálatához

Anthony Fauci – Joe Biden jelenlegi és Donald Trump korábbi amerikai elnök járványügyi főtanácsadója – pénteken felszólította Kínát, hogy bocsássa rendelkezésre kilenc ember kórlapját a koronavírus-járvány eredetének vizsgálatához, nevezetesen, hogy állatról terjedt-e át emberre, vagy laboratóriumból szabadult-e ki a kórokozó.  

A vírus eredete hevesen vitatott. Amerikai hírszerző ügynökségek még mindig vizsgálnak olyan jelentéseket, amelyek szerint a vuhani virológiai labor kutatói közül többen súlyosan megbetegedtek 2019-ben, már egy hónappal az első jelentett koronavírusos fertőzés, illetve a vírus okozta COVID-19-es betegség előtt.

Kína következetesen tagadja a laboratóriumi „kiszivárgás” feltételezését, és azt állítja, hogy a vírus más területeken már jelen lehetett, mielőtt Vuhanba érkezett. Peking azt is felveti, hogy külföldről importált fagyasztott vadhús révén kerülhetett Kínába.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy a Financial Times című brit lap szerint Fauci továbbra is úgy véli, a vírus állatról került először emberre, és még ha a kért kínai kórlapokból az derülne is ki, hogy a kilenc ember COVID-19-ben betegedett  meg, akkor sem biztos, hogy laboratóriumi eredetű a járvány, mert a kutatók megkaphatták más emberektől is a kórt.

Tényleg egy kínai laborból szabadult ki a koronavírus?

Irán a cionistákat okolja, egy kínai tisztségviselő szerint amerikai katonák vitték Vuhanba a vírust. Best of nemzetközi vádaskodások.