Kigyulladt egy kőolajfinomító Iránban

Hatalmas tűzvész pusztított egy kőolajfinomítóban szerdán Teherán déli részén, a tüzet egy gázvezeték szivárgása miatt bekövetkezett robbanás okozta – közölte a teheráni katasztrófaelhárítás válságcsoportjának a vezetője.

A szerencsétlenség után egy órával hatalmas füst gomolygott a létesítmény felett, a lángokat több kilométerről is lehetett látni – közölte az AFP francia hírügynökség tudósítója a helyszínről.

„A balesetet egy folyékony gázt szállító vezeték szivárgása okozta, a tüzet pedig robbanás váltotta ki” – nyilatkozta Manszúr Daradzsáti katasztrófaelhárítási vezető az iráni állami televíziónak.

A televízió honlapján megjelent nyilatkozatában Daradzsáti azt is közölte, hogy szerencsére a balesetben egyelőre senki sem halt meg.

Az 1968-ban üzembe helyezett, a Teheráni Olajfinomító Társaság (TOFC) tulajdonában lévő Tondgujan kőolajfinomító napi kapacitása 250 ezer hordó – jelentette az IRNA hivatalos iráni hírügynökség.

A finomító a teheráni agglomeráció déli határán, a lakott területtől mindössze néhány száz méterre fekvő ipari övezetben található.

Az állami televízió Telegram-csatornáján a cég szóvivője kizárt minden „szabotázzsal kapcsolatos találgatást”. „A baleset műszaki hiba miatt következett be, és jelenleg elszigeteljük a tüzet” – tette hozzá a szóvivő.

A teheráni kőolajfinomítóban néhány órával azután csaptak fel a lángok, hogy az iráni haditengerészet szerdán bejelentette, hogy az Ománi-öbölben elsüllyedt az egyik legnagyobb hadihajója, miután gyanús eredetű tűz ütött ki rajta.

Iránban gyakoriak az üzemi balesetek. Iráni médiajelentések szerint kilenc ember sérült meg május 23-án egy lőpor- és robbanószergyártó üzemben az ország középső részén. Három nappal később az Arab(Perzsa)-öböl partján egy petrolkémiai üzemben történt robbanás, amelyben egy ember meghalt.

Kigyulladt egy iráni kiképző hajó az Ománi-öbölben

A fedélzetről mindenkit sikerült épségben kimenekíteni.