Az európaiak szerint jövő héten újra összejön a tárgyalás az iráni atomalkuról

Európai diplomaták szerint az iráni atomprogramról folytatott tárgyalások legutóbbi fordulóján előrelépés történt, és reményüket fejezték ki, hogy hamarosan megállapodás születhet arról, hogy Teherán betartja a 2015-ös megállapodást, amelynek célja, hogy megfékezze nukleáris ambícióit, és hogy az Egyesült Államok is csatlakozzon a megállapodáshoz — jelenti a Times of Israel.

Enrique Mora, az Európai Unió tisztviselője, aki a szerdai bécsi tárgyalásokon elnökölt, elmondta, hogy az orosz, kínai, német, francia, brit, iráni és amerikai delegációk hazatérnek, hogy tájékoztassák kormányaikat, majd a jövő héten ismét találkoznak az osztrák fővárosban.

„Biztos vagyok benne, hogy a következő forduló már az lesz, ahol végre megszületik a megállapodás” – mondta Mora a találkozó után újságíróknak.

„Van néhány politikai és számos technikai kérdés, amelyek szintén meglehetősen összetettek” – tette hozzá. „De azt mondhatom, hogy kevesebb, mint volt egy héttel ezelőtt. Szóval jó úton vagyunk”.

„Úgy gondolom, hogy minden fővárosnak zöld utat kell adnia a saját delegációinak a megállapodáshoz, és úgy gondolom, hogy ez a jövő héten megvalósul” – mondta Mora.

Más európai diplomaták, akik névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak, mivel nem voltak felhatalmazva arra, hogy név szerint idézzék őket, „intenzívnek és produktívnak” minősítették a bécsi tárgyalásokat, de

figyelmeztettek arra, hogy azok egyre bonyolultabbá válnak, ahogy a küldöttek egyre nehezebb kérdésekkel foglalkoznak.

Bár történt előrelépés, és a jövőbeli megállapodás fontos szempontjait sikerült kidolgozni, a diplomaták szerint nehéz döntések várnak még rájuk, és addig nem születik megállapodás, amíg mindenről meg nem egyeznek.

Arra a kérdésre, hogy az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve a héten kijelentette, hogy február vége óta nem tud hozzáférni az iráni atomprogram ellenőrzéséhez fontos adatokhoz, Mora azt mondta, hogy a küldöttségek „tudomásul vették” a jelentést.

Irán azért kezdte el korlátozni az ellenőrzéseket, hogy nyomást gyakoroljon Joe Biden amerikai elnök kormányára, hogy feloldja a bénító szankciókat, amelyeket azután vezettek be, hogy Donald Trump akkori elnök 2018-ban kilépett a 2015-ös közös átfogó cselekvési tervből (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

„Ez olyasmi, ami nem kapcsolódik közvetlenül a JCPOA-tárgyalásokhoz” – mondta Mora, utalva az ENSZ atomenergia-ügynökségének jelentésére, amely szerint február 23. óta nem volt hozzáférése a megfigyelési adatokhoz.

Biden jó eséllyel megszünteti az Irán elleni szankciók nagy részét

Izrael aggódhat. Hetek kérdése és vége Irán elszigeteltségének.