Rivlin irodája szerint Bennett lehet az első miniszterelnök, Lapid a helyettese

Miközben a Jes Átid párt vezetője, Jair Lapid a hírek szerint kedden hivatalosan is be akarta jelenteni, hogy az éjszakai maratoni tárgyalások után sikerült koalíciót kötnie, Benjamin Netanyahu miniszterelnök Likud pártja azt állította, hogy a formálódó kormánynak nem lehet a Jámina párti Naftali Bennett az első miniszterelnöke — írja a Times of Israel.

Jogi szakértők azonban megjegyezték, hogy a Likud által állításában hivatkozott alaptörvények valójában lehetővé teszik azt a fajta megállapodást, amelyen Lapid és Bennett dolgozott – jelentette a 12-es csatorna híradója.

A hétfőn kezdődött és késő éjszakáig tartó tárgyalásokon a hírek szerint további előrelépés történt a Jes Átid és a Jámina, valamint a Gideon Száár vezette Új Remény párt között, amely szintén csatlakozott a Ramat Gan melletti Kfar Maccabiah ifjúsági faluban folytatott megbeszélések egy részéhez.

Ahogy azonban Lapid egyre közelebb került egy olyan koalíció létrehozásához, amely több mint 12 egymást követő év után leváltaná Netanjahut, a miniszterelnök Likud pártja azt állította, hogy jogi akadályai vannak a bejelentett koalíciós tervnek, amely szerint a miniszterelnökséget Lapid és Bennett váltogatná, és az utóbbi lenne az első kormányfő.

Az elnök és a Knesszet jogi tanácsadójának címzett levelében a Likud azt állította, hogy az ország alaptörvénye értelmében Lapidnak kell elsőként szolgálnia a Bennett-tel kötött rotációs megállapodásban, mivel a Jes Átid vezetője volt az, aki a kormányalakításra kapott megbízást.

„Csak a Jes Átid elnöke, Jair Lapid lehet először miniszterelnök, és nincs felhatalmazása arra, hogy ezt a szerepet átadja a Jáminát vezető Naftali Bennettnek, akit nem bíztak meg a kormányalakítással” – írta a párt.

A Likud a továbbiakban úgy fogalmazott, hogy Lapid nem elégedhet meg „egy lakonikus nyilatkozattal” Rivlinnek, miszerint van koalíciója, hanem részleteznie kell annak összetételét és a tagpártok konkrétumait.

A párt szerint ha Lapid olyan kormányt kíván létrehozni, amelyben rotációs rendszerben váltják egymást a miniszterelnöki tisztségben, akkor azt is meg kell határoznia, hogy ki lesz a miniszterelnök-helyettes.

A párt megjegyezte, hogy ugyanezeket a feltételeket szabták Netanjahunak, amikor kormányalakítással bízták meg.

Netanjahu volt az első, aki a márciusi választások után megbízást kapott a koalíció megalakítására, de amikor ez nem sikerült neki, a feladatot Lapidra hárították.

A Likud ragaszkodott ahhoz, hogy ha bármelyik feltétel nem teljesül, mire Lapid mandátuma szerda éjfélkor lejár, akkor a miniszterelnök megválasztásának feladatát a Knesszetre kell átruházni.

Annak ellenére, hogy a Likud ragaszkodik ahhoz, hogy csak a kormányalakításra felhatalmazott törvényhozó lehet elsőként miniszterelnök, Netanyahu maga is megpróbálta a hét elején átcsábítani az Új Remény pártot Lapidtól azzal az ajánlattal, hogy ha csatlakozik a Likudhoz egy koalícióban, akkor Száár lesz elsőként miniszterelnök. Az ajánlatban Bennett is szerepelt, akinek azt mondták, hogy ő is kapna időt a miniszterelnöki székben.

Mióta Bennett a hét elején bejelentette, hogy koalícióra készül Lapiddal, a Jámina párt a jobboldali aktivisták szemében visszatetszővé vált. Azzal vádolják, hogy baloldali kormányzás felé tart.

Az alkuval szembeni további ellenállás hétfő este az ultraortodox Egyesült Tórai Judaizmus párt szellemi vezetésétől érkezett, amely régóta Netanjahu szövetségese.

A párt Tóratudósok Tanácsa egy nyilvános levélben azt írta, hogy amennyiben Lapid kormányt alakítana, az „az éggel szembeszegülő cselekedet lenne, amely keserű és nehéz bűn”.

„És az Istenkáromlás tanácstalansága és fájdalma még fokozódni fog, mivel azok, akik egy ilyen kormány megalakításának központi bázisán állnak, a Jámina frakció tagjai, akik magukat Istenben hívő és a törvényeket betartó zsidóknak vallják”, utalva a párt számos tagjának és támogatójának vallásos cionista ideológiájára.

Emellett Tamar Zandberg, a Meretz MK kedden azt mondta, hogy otthon marad a gyermekével, miután a gyermeket konkrétan megemlítették egy fenyegetés során.

„Azért vagyok otthon, mert a gyermekem neve szerepelt olyan üzenetekben, amelyekben az állt, hogy hozzak biztonsági őröket, mert valami történni fog vele” – mondta Zandberg a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak.

A kialakulóban lévő alku egyik jeleként az Új Remény és Jámina megegyeztek abban, hogy a héber média keddi beszámolói szerint lemondanak arról, hogy a kialakuló kormány teljes ciklusa alatt a Knesszet elnöki tisztségét betöltsék. A két párt korábban ragaszkodott ahhoz, hogy mindegyikük egy-egy fél cikluson keresztül tölthesse be a nagyhatalmú tisztséget.

A Lapid koalíciója előtt álló egyik utolsó akadály azonban a hírek szerint az, hogy a Jámina második embere, Ayelet Shaked ragaszkodik ahhoz, hogy ő is tagja legyen a legfelsőbb bírósági bírákat kiválasztó testületnek, valamint hogy a Negev és Galil fejlesztésével foglalkozó miniszter legyen. Shaked ezeket a szerepeket a már elfogadott belügyminiszteri poszt mellett szeretné betölteni. Követelései azonban ütköznek azokkal a megállapodásokkal, amelyeket Lapid korábban két másik potenciális koalíciós partnerrel, a Jiszrael Béténu és a Munkapárttal kötött.

A bírói kinevezési bizottságban a helyet már korábban is Merav Michaeli munkaügyi vezetőnek szánták, bár a jelentések szerint az ügy megoldható volt. Michaeli hétfőn egy munkáspárti frakcióülésen azt mondta, hogy a balközép párt „továbbra is teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy mindent megtegyen ennek megtörténtéért”, utalva a kormányalakításra.

Ha Jámina és a Netanjahu ellenes pártok „változási blokkja” megoldja vitás pontjait, szükségük lesz az iszlamista Ra’am és/vagy a három többségi arab pártot tömörítő Közös lista egy részének támogatására is.

A Jámina és a Yesh Atid között kialakulóban lévő rotációs megállapodás értelmében Bennett két évig lesz a miniszterelnök, mielőtt átadja a gyeplőt Lapidnak. A koalícióhoz olyan jobboldali, centrista és baloldali pártok vegyesen csatlakoznak majd, amelyek nem hajlandók együttműködni egy olyan kormánnyal, amelyet a három büntetőügyben bíróság elé állított Netanyahu vezet.

Amennyiben nem jön létre koalíció, Rivlin felkérheti a Knesszetet, hogy 21 napon belül bármelyik tagja közül válasszon egy törvényhozót az új kormány élére. Ha ez a példátlan intézkedés is kudarcba fullad, Izrael két és fél év alatt az ötödik választás elé nézne, mivel az előző négy szavazás mind eredménytelen volt.

Videó: Naftali Bennett bejelentette a Likud nélküli egységkormány megalakítását

A Jamina vezetője hangsúlyozta, hogy hazudik az, aki szerint lehetséges jobboldali kormányt alakítani a Likud párt elnökének, Benjamin Netanjahunak a vezetésével.