Videó: Naftali Bennett bejelentette a Likud nélküli egységkormány megalakítását

Naftali Bennett, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt vezetője televíziós beszédben bejelentette, hogy egységkormányt alakít Jaír Lapiddal, mert jobboldali kormányra Benjámin Netanjahu vezetésével nincs lehetőség.

Bennett hangsúlyozta, hogy

hazudik az, aki szerint lehetséges jobboldali kormányt alakítani a Likud párt elnökének, Benjamin Netanjahunak a vezetésével,

és csakis baloldali, centrista és jobboldali pártokból álló egységkormány jöhet szóba, vagy – immár ötödik alkalommal – újabb választásokat kell tartani.

Amint korábban megírtuk, 120 tagú izraeli parlamentben, a Knesszetben mindössze 7 képviselői helyet szerző jobboldali párt élén álló Bennett lehet a rotációs kormányzás első félidejének kormányfője, ha sikerrel zajlanak a koalíciós tárgyalások, melyeknek végső határideje szerda éjfél.

„Az a szándékom, hogy mindent megtegyek a nemzeti egységkormány megalakítása érdekében Jair Lapid barátommal együtt, hogy Isten akaratából együtt kimentsük az országot a káoszból, és visszaállítsuk Izraelt a pályájára. „

— mondta Bennett.

„Az elmúlt két és fél évben Izrael a szédülés állapotában volt. Újabb választások, újabb és újabb – eddig négy – választási kampány során tehetetlenül néztük, ahogy hazánk saját magát sújtotta, gyengítette és vesztette el működőképességét”

— mondta.

Naftali Bennett Joins Forces with Yair Lapid to Form Unity Government

Articles: https://www.i24news.tv/enLive:http://i24ne.ws/4GMK30qJn0AFacebook: https://www.facebook.com/i24newsEN/Twitter: https://twitter.com/i24NEWS_ENInstag…

Bennett hazugságnak nevezte azt az állítást is, amely szerint „átállók” segítségével sikerülne Netanjahunak újabb képviselőket toborozni egy esetlegesen felálló jobboldali-vallásos kormányhoz, mert szerinte nem léteznek olyan képviselők, akik erre készülnének.

Kifejtette, hogy a nemzeti egységkormányban a pártok nem tudják majd megvalósítani ideológiai álmaikat, de képesek lesznek együtt kormányozni az emberek javára, „ellátni munkájukat” a minisztériumok élén.

Ennek lehetséges alternatíváját szerinte csakis az újabb, ötödik, hatodik, tizedik alkalommal megrendezendő választások jelentenék, amelyek tönkreteszik az országot, aláássák kormányozhatóságát és polgárainak életét.

„Ennek a kormánynak csak akkor lesz sikere, ha csapaként fogunk együtt dolgozni” – mondta, hangsúlyozva a közösségi munkálkodás jelentőségét, ami szerinte „Izrael titkos fegyvere a kezdetektől fogva”.

Más pártokat is csatlakozásra szólított fel.

A jobboldali politikus arra kérte Izrael népét, hogy támogassa erőfeszítéseiket az új kormány felállítására, mert a közeli napokban súlyos támadások érhetik az azt létrehozó politikusokat és pártokat.

Lapídnak a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint már korábban sikerült megállapodnia a baloldali liberális Meretz párttal, a szociáldemokrata Munkapárttal, a jobboldali Izrael a Hazánk párttal, jelenleg pedig zajlanak a tárgyalások Gideon Szaár jobboldali Új Remény pártjával, miközben nagy vonalakban már két hete megegyeztek a Ganz vezette centrista Kék-Fehérrel is.

Likud-mentes nemzeti egységkormány körvonalazódik Izraelben

A Netanjahu-ellenes koalíció pártjai között súlyos ideológiai ellentétek feszülnek, lényegében csak a miniszterelnök leváltásának vágya a közös nevezőjük .