A palesztinok örülnek Netanjahu távozásának, de tartanak tőle, hogy Bennett sem lesz jobb

Két magas rangú palesztin politikus szkeptikusan nyilatkozott hétfőn telefonon a The Times of Israel című izraeli napilapnak arról, hogy egy Jamina párti Naftali Bennett által vezetett izraeli kormány megoldaná a palesztin valóságot.

Hétfő délután a Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel szembeni ellenzék több kulcsembere bejelentette, hogy nélküle is kormányt alakítanak.

Sok palesztin nem kedveli Netanjahut, 12 éves hivatali idejét olyan éveknek tekintik, amelyek során nemzeti ügyük történelmi mélypontra jutott.

Bennett, közvetlen potenciális utódja, azonban a ciszjordániai települések bajnoka, akit széles körben még kevésbé tartanak nyitottnak a palesztinokkal szembeni bármilyen engedményre.

„Egyéni szinten nincs nagy különbség közöttük. Bennett talán valamivel szélsőségesebb vagy radikálisabb lenne” – mondta Nasszer al-Kidwa, a Fatah Központi Bizottságának volt tagja és Mahmúd Abbas palesztin hatósági elnök prominens bírálója.

A javasolt megállapodás értelmében Bennett lenne az első miniszterelnök a Jesh Atid vezetőjével, Jair Lapiddal, akinek pártja a legnagyobb a Netanjahu megbuktatására törekvő pártok blokkjában. A végleges megállapodásra azonban még várni kell.

„Még rengeteg akadály áll az új kormány megalakulásának útjában” – ismerte el Lapid a sajtónak nyilatkozva.

Musztafa Barghouti, a ramallahi ellenzék veterán politikusa, aki a Palesztin Nemzeti Kezdeményezést irányítja, úgy vélte, az egyetlen fénypont az, hogy Netanjahu korrupciós ügyei zökkenőmentesen folytatódhatnak, miután a miniszterelnök lemondott. Netanjahu jelenleg vesztegetés, csalás és hűtlen kezelés miatt áll bírósági eljárás alatt.

„Az egyetlen pozitív dolog az lenne, ha Netanjahu távozna és felelősségre vonnák. De egy Bennett-tel a középpontban álló kormány aggasztó számunkra… ez nem lesz olyan kormány, amely képes lenne békét teremteni” – mondta Barghouti.

Al-Kidwa egyetértett azzal, hogy ha Netanjahu végre félreállna, az pozitív fejlemény lenne „a béke és az egész régió érdekében”.

„Ugyanakkor azonban nem szabad túlságosan becsapni magunkat a jövővel kapcsolatban” – mondta al-Kidwa. „Ismétlem, a kettő alapvetően ugyanaz”.

Bennett a jobboldali Jamina pártot vezeti, amely a ciszjordániai telepeseket tekinti az egyik legerősebb szavazóbázisának. Korábban a Jesá Bizottságot, a telepesek önkormányzati tanácsainak hálózatát irányította, és nyíltan ellenezte a „földet a békéért” megoldási javaslatot és a palesztin államiságot. Olyan programokkal indult, amelyek között szerepel a ciszjordániai C terület annektálása és a palesztinok „majdnem teljes önigazgatásának” biztosítása a terület többi részén.

Vasárnapi beszédében, amelyben bejelentette, hogy csatlakozik a változási blokkhoz elismerte, hogy a koalíció nehézkes pártlistája miatt csak korlátozottan tud majd megállapodni, bár fogadkozott, hogy „ez nem egy olyan kormány, amely [a települések] felszámolását fogja végrehajtani, és nem fog területeket átadni”.

Az úgynevezett változási blokk más politikusai is azt mondták, hogy az általuk javasolt kormány túlságosan törékeny lenne ahhoz, hogy olyan vitás kérdésekkel foglalkozzon, mint például a palesztin államról szóló tárgyalások.

„Hogyan lehet egy ilyen palesztin kérdést felfüggeszteni, amikor végső soron ez a legfontosabb kérdés, amiről szó van? A probléma elől való menekülés, a Bennett részéről látott nyilatkozatok nem sok jót ígérnek” – mondta Barghouti.

Ha azonban akár Netanjahu, akár Bennett kormánya jön létre, az legalább egy szempontból példátlan lesz: a konzervatív iszlamista Ráám párt tartózkodására támaszkodik majd, ami az első alkalom, hogy egy arab párt lehetővé teszi egy jobboldali miniszterelnök hatalomra jutását.

A Ráám vezetője, Mansour Abbas széles körű vitát váltott ki az arab izraeliek körében azzal, hogy hajlandó partneri viszonyba lépni a zsidó izraeli jobboldallal. Az iszlamista azzal kampányolt, hogy kézzelfogható eredményekhez jut az arab izraeliek számára a költségvetés és az infrastruktúra terén, ami élesen megosztotta választóit.

Ennek ellenére Abbas négy mandátumot kapott a márciusi szavazáson, ami gyakorlatilag biztosította, hogy egyetlen kormány sem jöhet létre a támogatása nélkül. Ra’am az Izrael és a Hamas közötti ellenségeskedések idején felfüggesztette a koalíciós tárgyalásokat, de a harcok lecsillapodása után újraindította azokat.

Hétfő este a héber média arról számolt be, hogy Abbász majdnem megegyezett a változási blokkal. Abbász fő követelései a beszámolók szerint az arab közösségek számára biztosított pótlólagos költségvetést és az illegális arab építkezéseket célzó 2017-es törvény megsemmisítését célozták.

Barghouti azonban elutasította azt az elképzelést, hogy Mansour Abbas Ráám párti vezető bármit is nyerne azzal, ha támogatná az izraeli jobboldalt.

„Nem hiszem, hogy az ő megközelítése bármit is elérne a palesztinok számára Izraelen belül. Ezt már megpróbálták korábban, és nem működött. Itt egy rasszista rendszer működik” – mondta Barghouti.

Videó: Naftali Bennett bejelentette a Likud nélküli egységkormány megalakítását

A Jamina vezetője hangsúlyozta, hogy hazudik az, aki szerint lehetséges jobboldali kormányt alakítani a Likud párt elnökének, Benjamin Netanjahunak a vezetésével.