Szélsőséges fegyveresekkel lógott az elrabolt belarusz ellenzéki Kelet-Ukrajnában, ezt most ellene fordítják

Napvilágot láttak az elrabolt Raman Praszatevics múltjának szinte már elfeledett részletei – írja az Index.

A fiatal ellenzéki az ukrán szélsőséges Azov zászlóalj egyenruhájában pózol fegyverekkel, ami a belorusz KGB szerint azt bizonyítja: harci tapasztalait aktívan a belorusz állam megdöntésére használta. De valóban részt vett a harci cselekményekben? És mi a baj az Azovval?

Hatalmas nemzetközi vihart kavart a múlt héten bombafenyegetés címén Belaruszban földre kényszerített Ryanair-járaton utazott, majd a belarusz hatóságok által letartóztatott Raman Prataszevics újságíró ügye. A fiatal ellenzéki elfogása miatt amerikai és európai szankciók sortüze zúdul Belaruszra, amely egyre inkább Oroszország medveölelésébe sodródik.

A tizenéves kora óta ellenzékiként tevékenykedő Prataszevicset lényegében terrorizmussal vádolják, és ha elítélik, akár 15 évre börtönbe vethetik.

A nyugati világ vezetői és sajtója a 26 éves ellenzéki elfogását rendre az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsim elnyomásának és bosszúszomjának újabb, kirívó példájának tekinti. Így nem is véletlen, hogy a belarusz hatóságok az orosz állami médiával karöltve ellentámadást indítottak, hogy hiteltelenítsék Prataszevicset, mint ártalmatlan ellenzéki aktivistát és a mellette kiálló nyugati országokat.

„Lám, lám! A nyugat megint egy fasisztát támogat a legitim hatalom megdöntése érdekében!”

– összegezhető a már a kijevi Majdan-tüntetésekről szóló orosz narratívát idéző minszki (és moszkvai) üzenet.

A teljes cikk itt olvasható.

Washington a letartóztatott újságíró szabadon bocsátását követeli

Azonnali szabadon bocsátását követelte az Egyesült Államok vasárnap Raman Prataszevics újságírónak.