Az egyiptomi hírszerzés vezetője Gázában tárgyalt a tűzszünetről

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalom vezetőivel tárgyalt hétfőn Abbász Kámil, az egyiptomi hírszerzés vezetője az Izrael és Hamász közötti tűzszünet megerősítése és az újjáépítési tervek megvitatása érdekében – közölték egyiptomi és palesztin tisztségviselők.

„Az egyeztetések központjában a nyugalom megszilárdítása és a gázai újjáépítési terv állt a legutóbbi izraeli agressziót követően” – mondta a Hamász neve elhallgatását kérő tisztségviselője. A Hamász-tisztségviselők Jahja asz-Szinvar – a Hamász gázai illetékes vezetője – vezetésével sürgették Kairót: gyakoroljon nyomást Izraelre, hogy „hagyjon fel támadásaival népünk ellen Jeruzsálemben és Sejk Dzsarráhban” – közölte.

A tisztségviselő szerint Kámil a tervek szerint bejelenti Kairó tervét egy lakóövezet építésére az enklávéban.
A gázai lakásügyi minisztérium szerint az Izrael és Hamász között májusi 11 napos háború során 1500 lakóegység semmisült meg a Gázai övezetben, további 1500 szenvedett helyrehozhatatlan károkat, és mintegy 17 ezer szenvedett részben károkat. A minisztérium egyik illetékese szerint az újjáépítés költsége legalább 150 millió dollár.

Kámil vasárnap Jeruzsálemben találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, akivel – Netanjahu elmondása szerint – regionális biztonsági kérdésekről és arról tárgyaltak: miképp előzzék meg, hogy a Hamász „megcsapolja” a civileknek szánt segélyt.

A MENA egyiptomi állami hírügynökség jelentése szerint az egyiptomi hírszerzés vezetője vasárnap találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is, akinek továbbította Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök üzenetét, amelyben támogatásáról biztosította Abbászt és a palesztinokat.

Hírügynökségi jelentések szerint Kámil látogatása Egyiptom azon erőfeszítésének tekinthető, amelynek célja, hogy még fontosabb közvetítői szerepet töltsön be Izrael és a Hamász között, és új lendületet adjon az elakadt izraeli-palesztin békefolyamatnak. Kámil előtt a 2000-es évek elején látogatott legutóbb a palesztin enklávéba egyiptomi hírszerzési vezető.

A terrorista Hamász és Izrael 11 napos háborút vívott egymással májusban. A konfliktusban 253-an – köztük több tucat nő és gyerek – vesztették életüket a Gázai övezetben, Izraelben pedig 13-an – köztük gyerekek – lelték halálukat.

Izrael megnyitotta a gázai határátkelőt a humanitárius segélyek előtt

Ganz azt mondta, hogy Izrael nem engedélyezi Gáza újjáépítését, amíg a terrorista csoport nem enged szabadon két izraeli polgárt, akik átléptek a területre, illetve nem adja ki két izraeli katona holttestét.