Izrael megnyitotta a gázai határátkelőt a humanitárius segélyek előtt

Miután tarthatónak bizonyul a múlt pénteken életbe lépett tűzszünet, Izrael két hét lezárás után megnyitja gázai határátkelőjét, hogy üzemanyag és humanitárius segély érkezhessen a Hámász terrorszervezet által uralt területre – írja a Times of Israel.

A külföldi újságíróknak és egyes segélykonvojoknak már korábban mentességet adtak, mivel péntek reggel megszűnt a háborús helyzet Izrael és a Hámász között, kedd reggeltől azonban orvosi eszközök és más létfontosságú áruk is érkezhetnek az Eret határátkelőn keresztül.

Az izraeli kormány szintén engedélyezte a gázai halászati övezet újbóli megnyitását, a halászat jelentős bevételi forrást jelent a gázai enklávé számára.

A Hamász vezetői időközben állítólag elutasították azokat a feltételeket, amelyeket Izrael Gáza újjáépítésével kapcsolatban kíván bevezetni, ideértve az áruk az enklávéba történő behozatalának korlátozására vonatkozó javaslatot is.

Benny Ganz védelmi miniszter vasárnap azt mondta, hogy Izrael mindaddig nem engedélyezi Gáza teljes újjáépítését, valamint a nem-humanitárius segítségnyújtás bejutását,

amíg a terrorista csoport nem enged szabadon két izraeli polgárt, akik átléptek a területre, illetve nem adja ki két izraeli katona holttestét.

A Hamászt „nem lehet zsarolni” – idézte a libanoni Al-Akhbar újság a terrorcsoport tisztviselőinek hétfői válaszát Ganz javaslatára.

A két izraeli – Avraham Avera Mengistu és Hisham a-Sayed – saját akaratukból léptek be a Gázai övezetbe, családjuk szerint mentális betegségekben szenvedtek. A Hamász kezében van Oren Shaul és Hadar Goldin, két IDF-katona holtteste is, akiket az övezetben öltek meg a 2014-es gázai háború során.

„Véleményem szerint a legkívánatosabb a Palesztin Hatóság minél nagyobb megerősítése – mondta vasárnap Ganz újságíróknak -, és nem azt, hogy a Hamász legyen az, aki meghatározza a napirendet.”

A Hamász tisztviselői szintén rakétatámadások folytatásával fenyegetőztek, ha Izrael a 11 napos harc után új status quót akarna bevezetni Gázára, miután egyes izraeli  tisztviselők szigorúbb válaszra szólítottak fel, ideértve a Hamász vezetőinek merényleteinek megújítását is.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök pénteken megfogadta, hogy a Hamász sokkal keményebb izraeli álláspontot fog látni, és a Gázából érkező jövőbeni rakétatűzeket „eddig soha nem látott erővel” fogják megválasztani.

„Az egyenletet nemcsak a működés, hanem a jövő szempontjából is megváltoztattuk. Ha a Hamász azt gondolja, hogy toleráljuk a rakétazáport, az téved ”- mondta Netanjahu.

Egyiptom humanitárius segélyt küldött a Gázai övezetbe

Egyiptom háromezer tonna humanitárius segélyt küldött az izraeli válaszcsapások sújtotta Gázai övezetbe.