Videó: Életműdíjat kapott a pécsi neológ főrabbi

Az ICCJ elnöksége és a Mazsihisz közép-magyarországi területi csoportja által 2017-ben alapított Prasz Tikkun Olam – a világ jobbá tételéért elnevezésű kitüntetést a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (Zsima) rendezésében a főrabbi nyugdíjba vonulása alkalmából tartott ünnepségen adták át Schönberger Andrásnak.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében a magyarországi zsidóságról, zsidó közösségekről szólva azt mondta: az ellenük irányuló antiszemita incidensek száma Magyarországon „kirívóan alacsony” más országokhoz képest.

Közölte:

a kormány igyekszik támogatni a zsidó közösséget, számára 2010 óta „sok tízmilliárd forintos támogatást biztosított”, és ez a jövőben is így lesz.

Az Izrael és a Gázai övezetet vezető Hamász radikális palesztin szervezet közötti májusi, tizenegy napon át tartó rakétaháborúval kapcsolatban hangsúlyozta, hogy

Magyarország egyértelmű álláspontot képvisel a nemzetközi fórumokon, támogatja Izraelt, mivel az ország – mint mondta – „pusztán önvédelmet gyakorol”.

A kormányzat azért támogatta a Zsima létrejöttét – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince -, mert az egyesület „közösséget épít és értékeket teremt”.

A helyettes államtitkár a kitüntetettet méltatva elmondta: Schönberger András már fiatalon eldöntötte, hogy a zsidó közösséget fogja szolgálni. Szegeden kezdte meg szolgálatát, és huszonhét éve Pécsen folytatja ezt a „nemes munkát”.

Prasz Tikkun Olam – 2021

Nívós nemzetközi életműdíjat kapott Schönberger András. A pécsi főrabbi a Nemzetközi Keresztény-Zsidó Tanács (ICCJ) elnöksége 2017-ben alapította a Prasz Tik…

Róna Tamás főrabbi, a Zsima elnöke kiemelte: Schönberger András az elmúlt évtizedekben végzett szolgálata során időt és energiát nem kímélve járta az országot, dolgozott a magyarországi zsidóság összetartásán.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz közép-magyarországi területi csoportjának elnöke, a Zsima alelnöke arról szólt:

a pécsi főrabbi egész életében a világ jobbá tételén munkálkodott, sosem hagyta cserben vidéki „őrhelyét”.

Elismerően beszélt Schönberger András börtönlelkészi szolgálatairól is.

Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület), a baranyai megyeszékhely polgármestere azt emelte ki, hogy a főrabbi nagyon sokat tett a pécsi zsidó közösség egyben tartásáért, a zsidó hagyományok ápolásáért és a városért.

Schönberger András a díj átvétele után úgy fogalmazott, a továbbiakban is a helyi és hazai zsidóságért, a közösségek építéséért, a „tűz fenntartásáért” cselekszik:

Szeretném a továbbiakban a MAZSIHISZ-t is szolgálni és fenntartani azt a tüzet, amiről beszéltek előttem. Hiszen ahány elnök volt, mindig lehetett, mindig tudtunk arról beszélni, hogy mit is kéne tenni és ha nem is értettünk mindig egyet, meg tudtuk mondani egymásnak a véleményünket. Ez a legfontosabb dolog; beszélni egymással, leülni, tárgyalni, megbeszélni a dolgokat. Erre fogok kísérletet tenni, ezt vállaltam, amikor beléptem a ZSIMA-ba. A zsidóság érdekében mindent meg kell tenni, hogy erősebb legyen, hogy az legyen ami a dolga és ezért fogom járni majd az országot és próbálok közösséget szervezi. Nem ellen senkinek, nem elvéve senkitől semmit, ha nem hozzátéve az élethez, ez lenne a feladatom

A Zsima tájékoztatása szerint az ICCJ mintegy negyven nemzeti, a zsidó-keresztény párbeszédért munkálkodó szervezet nemzetközi ernyőszervezete, tagszervezetei az elmúlt ötven évben világszerte sikeresen vettek részt a zsidó-keresztény kapcsolatok történelmi megújításában.

A Prasz Tikkun Olam – A világ jobbá tételéért elnevezésű nemzetközi elismerést olyan személyiségek kapják, akik saját közösségükben elért sikereikkel, életmódjukkal és tevékenységükkel minden közösségnek követendő példát mutatnak.

A tikkun olam héber kifejezés „világjobbítást” jelent. A zsidó körökben a tikkun olam a társadalmi cselekvés és a társadalmi igazságosságra törekvés szinonimájává vált – olvasható a Zsima honlapján.

A díjat Magyarországon korábban ketten kapták meg: Szécsi József vallásfilozófus, a Keresztény-Zsidó Társaság főtitkára és Schőner Alfréd korábbi budapesti főrabbi és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem volt rektora.

A Zsima köszöni a kormány kiállását Izrael mellett

Közleményben fejezte ki köszönetét a Zsima, amiért Magyarország megvétózta az EU, Izraelt is felelőssé tévő nyilatkozatának elfogadását.